Макрорамката на функция Здравеопазване в общинския бюджет 2018 е планирана

...
Макрорамката на функция Здравеопазване в общинския бюджет 2018 е планирана
Коментари Харесай

Близо 20 млн. лв. в бюджета за здравеопазване

Макрорамката на функционалност „ Здравеопазване ” в общинския бюджет 2018 е планувана на 18, 241 млн. лева и беше повишена с още 1,293 млн. от комисията по опазване на здравето към общинския съвет. Предложението тези средства да бъдат предопределени за АГ болничното заведение направи зам.-председателят на съвета доктор Янко Станев.

Аргументите – в АГ болница се правят 50 на 100 от ражданията, всяко едно от които носи загуби от 120 лева поради недофинансиране на клиничната пътека. Освен това само това здравно заведение поема незабавните случаи от цяла Североизточна България.

Парадоксът е, че колкото повече работят, толкоз повече губят. Болницата работи с 15 % по-малко акушерки, в сравнение с повеляват стандартите и е неприемливо те да получават едвам 600 лева, безапелационен беше Станев.

Съветниците от здравната комисия гласоподаваха единствено с един глас „ въздържал се ”. Според плановете на решението с 202 хиляди лева сдружението ще се оздрави финансово, 26 хиляди лева ще покрият разноските за неосигурени пациенти, с 277 хиляди лева ще бъде построен нов асансьор. Други 115 хиляди лева са предопределени за ремонт на покрива на АГ болничното заведение, 352 359 лева са планувани за частични поправки в отделенията, 218 хиляди лева за закупуване на инсталация.

Ако тези сметки бъдат подкрепени и от комисията по финанси, средствата за опазване на здравето в тазгодишния бюджет на Варна ще са с близо 1,5 млн. лева повече от миналогодишните. Според проекта 7,9 млн. лева ще коства издръжката на детските ясли, 2,596 млн. лева – на здравните кабинети в учебните заведения и детските градини. Общинската стратегия „ ин витро ” ще се финансира с 292,9 хиляди лева, други 123 хиляди лева са предопределени за подкрепяне на варненци, чието лекуване не се поема от здравната каса.

Капиталовите разноски в бранша възлизат на 2,3 млн. лева Сред най значимите са ремонтът на родилното и неонаталогично поделение в МБАЛ „ Св. Ана ”, за 550 хиляди лева плюс 200 хиляди лева за нов инструментариум за клиниката по оптопедия и травматология. С 500 хиляди лева ще бъде закупена модерна лапароскопска инсталация във варненската онкоболница.

Гинка Христова
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР