Макрон обмисля референдумите, за да излезе от политическата безизходица във френския парламент

...
Френският президент Еманюел Макрон каза на правителството си в сряда,
Коментари Харесай

Френският президент Еманюел Макрон каза на правителството си в сряда, че обмисля референдуми за приемане на законодателство и излизане от политическата безизходица, причинена от застоялия парламент на страната, казаха няколко източника пред АФП.

Макрон каза на членовете на кабинета, че ще проведе разговори с всички конкурентни политически лидери следващата седмица с оглед на изготвянето на „проектозаконодателство, но също и на референдуми“, казаха източниците при условие за анонимност, без да дават повече подробности.

45-те -годишният лидер обяви в началото на август, че планира „голяма политическа инициатива“ след летните си ваканции.

Правителството успя да договори някои нови закони с подкрепата на опозиционните партии, но водещата пенсионна реформа на Макрон по-рано този ден годината трябваше да бъде прокарана с помощта на извънредни изпълнителни правомощия – което възмути много избиратели.

Макрон, който обича да твърди, че реформирането на Франция е част от неговото политическо ДНК, отчаяно иска да поднови втория си и последен мандат на власт, който беше затънал падна след неуспеха си да осигури мнозинство на парламентарните избори през юни 2022 г.

Слухове за референдуми се въртяха и преди по време на шестте му години на власт, особено след т. нар. антиправителствени протести на „жълтите жилетки“ през 2018-2019 г., когато центристът искаше да намали броя на националните законодатели.

По време на Петата република на Франция, която започна през 1958 г., президентът може да свиква национални референдуми, но властта е била използвана само девет пъти оттогава.

Беше за последен път извикан през 2005 г. за референдум за нова европейска конституция, който правителството на тогавашния президент Жак Ширак загуби в шокираща неуспех.

Липса на подкрепа

Преговорите следващата седмица ще накарат Макрон да свика всички лидери от опозиционните политически партии, включително Марин льо Пен от крайнодясното Национално обединение -- с която президентът преди това отказа да преговаря.

Непосредствените приоритети на правителството включват приемане на законодателство за справяне с нелегалната имиграция и престъпността, като същевременно се очаква да се изправи пред сериозни трудности при осигуряването на мнозинство за бюджета си за 2023/24 г.

Изправено пред голям дефицит и натиск от международни рейтингови агенции, правителството обеща да предприеме стъпки, които вероятно ще бъдат непопулярни, за да балансира счетоводните книги, включително повишаване на данъците и съкращения на публичните разходи.

„Няма съмнение – това изобщо не е част от философията на правителството – да се увеличат данъците за потребителите“, каза министър-председателят Елизабет Борн в сряда по време на радио интервю.

Възможността за свикване на референдуми е един от многото инструменти на разположение на всемогъщия президент на Франция, но те се считат за политически рискови, тъй като избирателите и опозиционните партии могат да използват възможността да укорят правителството.

В краен случай Макрон също така може да разпусне парламента и да свика нови избори, но анализаторите предполагат, че е малко вероятно той да направи това предвид слабостта и разделенията сред съюзниците му и относителната сила на крайнодясното движение на Льо Пен.

Тазгодишната широко недолюбвана пенсионна реформа видя Рейтингите на Макрон падат до почти рекордно ниски нива, докато пет дни на национални бунтове през юли разтърсиха страната и бяха смятани за политически полезни за Льо Пен и нейната антиимиграционна програма.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР