Макрон иска да инжектира гъвкавост в трудовия пазар Още по

...
Макрон иска да инжектира гъвкавост в трудовия пазар Още по
Коментари Харесай

Макрон трябва да бъде внимателен с влиятелните френски профсъюзи

Макрон желае да инжектира еластичност в трудовия пазар

Още по тематиката
Партията на Макрон завоюва солидно парламентарно болшинство във Франция

Това дава мощен мандат на президента да извърши своите проевропейски и пробизнес промени
19 юни 2017
Макрон наподобява неукротим

След първия тур на парламентарните избори цялостната доминация на френския президент е съвсем сигурна
16 юни 2017

Профсъюзите не изключват да провеждат митинги.Френските профсъюзи изгубиха позиции в Народното събрание след изборите в неделя. Президентът Еманюел Макрон обаче не може да си разреши да ги подценява, в случай че желае да прокара сполучливо промените си, написа Reuters.

Солидното му болшинство в законодателния орган значи, че Макрон може да разчита на депутатите да не блокират плануваните промени с дълги преговорни процеси. Той подкопа левицата, само че в този момент би трябвало да се оправи с авторитетните профсъюзи и то по един деликатен метод. Залогът е освен инжектирането на еластичност в трудовия пазар. Начинът, по който наложи своите трудови промени, ще зададе тона и за още промени през идващите години, в това число за промяна на помощите за безработни и на пенсионната система.

Предстоящи промени

Макрон деликатно изслушва работодателските асоциации и дава обещание доста промени, като да вземем за пример слагането на таван на обезщетенията за чиновниците, които са били освободени от служба, ограничението на ролята на груповото договаряне в договарянията за заплати и улеснението на наемането и уволняването. Макар че не крият терзанията си от програмата на Макрон, множеството профсъюзи са облекчени, че държавното управление му до момента е деликатно и се съветва с тях, както и че дава обещание да оповести подробните си оферти през идващите седмици.

Въпросът в този момент е дали президентът ще продължи да се преценява, обобщава Жан-Клод Меи, началник на третия по величина френски синдикат - Force Ouvriere. " Дали той ще каже: Вие не сте съгласни, тогава ще наложа промяната със мощ? Ако стане по този начин, едно нещо е несъмнено – неговото президентство ще има неприятен старт по отношение на трудовите връзки и ще има напрежение ", споделя Меи.

Дори най-благосклонно настроеният към промените синдикат, който е и най-големият в частния бранш – CFDT, отхвърля да изключи митинги, в случай че неговите контрапредложения бъдат пренебрегнати. " Запазваме си опцията като всички да изложим гледната си точка демократично. Ако би трябвало да проведем митинги, ще го създадем. Ако би трябвало да се активизираме в фирмите, ще го създадем ", декларира ръководителят на CFDT Лоран Берже.

Положителен за държавното управление е фактът, че профсъюзите познават и почитат новия министър на труда Мюриел Пенико. Все отново обаче приключването в общественото пространство на документ от министерството, подсказващ, че промяната може да е по-радикална от упованията, сложи държавното управление в състояние да се пробва да увери профсъюзите, че документът е единствено за разискване, а не е публична позиция.

Частична или цялостна съпротива

Сега профсъюзите с неспокойствие чакат подробните оферти и не крият опозицията си отчасти или напълно по отношение на някои от към този момент показаните хрумвания. " Задължителната начална точка би трябвало да бъде интервал на откровен разговор. Ще забележим през идващите седмици дали е откровен ", показва Берже.

Меи разяснява, че профсъюзите са срещу предлагането да се разрешава на работодателите да привикват референдуми на работните места по трудови въпроси, защото това съставлява заобикаляне на профсъюзите. Той е угрижен и от проектите да се разреши вземането на повече решения по отношение на трудовите условия на равнище компании, а не на равнище бранш, което също би отслабило профсъюзите. Друго терзание са проектите да се сложи ограничаване на компенсациите при уволняване, които трудовите съдилища могат да наложат на работодателя.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР