Макроикономическите индикатори, които са важни за движението на имотния пазар,

...
Макроикономическите индикатори, които са важни за движението на имотния пазар,
Коментари Харесай

За вярване ли е? Сключват се имотни сделки за 3500 евро на кв. метър!

Макроикономическите знаци, които са значими за придвижването на имотния пазар, са равнището на междуфирмената задлъжнялост и тази на семействата, нивото на безработицата и растежът на ипотечното кредитиране.

За мен тези фактори са най-важните и нито един от тях към днешна дата не приказва за балон в цените на парцелите.

Това съобщи шефът на Arco Real Estate Евгени Василев, който взе присъединяване в панел " Имоти " на финансовия конгрес Шумът на парите 2022.

По думите му, както след всяко изненадващо събитие, по този начин и след експлоадирането на войната в Украйна, на имотния пазар се е следил прочут застой, само че той е бил напълно къс - в границите на няколко седмици. След това ползата още веднъж бележи растеж, като в края на април са регистрирани забележителен брой запитвания и покупко-продажби, съобщи " Profit.bg ".

" Основните аргументи за този мощен интерес са инфлацията и опцията да се вземе на ниска цена заем. Според мен, войната в Украйна е продължение на рецесията с COVID-19, която стартира доскоро повече от две години.

В международен мащаб бяха " напечатани " доста пари, а хората, в действителност, не харчеха, а икономисваха. Съответно, войната в Украйна единствено ускори резултатите от голямата парична наличност в международен мащаб ", разяснява Василев.

Той сподели още, че инфлационните резултати, които се следят сега, са безусловно обикновено разследване на тези процеси. Василев предвижда, че занапред ще се повявяват проблеми с производството и доставката на хранителни артикули. Според шефа на Arco Real Estate инфлацията ще резервира възходящия си тренд в идната година.

" Бих разграничил изрично пазара на недвижими парцели през последните няколко месеца на два вида - на парцели в градеж и на второстепенен пазар на подготвени жилища. Разликата сред двата пазара става много основна, изключително след началото на войната в Украйна.

Оскъпяването на строителната продукция вкара в много съществени размишления вложителите и строителите. Купувачите също са много по-предпазливи при покупката на здания в начален стадий на строителството. В резултат на това сега се образува дефицит на вторичния пазар на подготвени жилища, където търсенето е голямо ", сподели още Евгени Василев.

По думите му, в София се подписват покупко-продажби на равнища от 2500, 3000 и даже 3500 евро на квадратен метър. Има обаче големи разлики сред обособените региони, квартали и видове парцели.

" В последните месеци имаше и покупко-продажби за 2000 евро на квадратен метър за панелни жилища в квартал " Младост ". За мен това е нереално от позиция на сравнението с равнищата отпреди година. Но е реалност - има голямо търсене на подготвени жилища ", съобщи шефът на Arco Real Estate.

По думите му, при постройките в градеж няма подобен растеж, само че за сметка на това цената на строителството се е повишила приблизително с към 30% за последните 12 месеца. Това свива опциите на вложителите и доста от тях избират да изчакат с реализацията на плановете си.

Василев разяснява и тематиката за достъпността на жилищата в столицата.

" Едно средномесечно заплащане на домакинство в София купува 0.81 квадратни метра жилищна повърхност. В Берлин, по данни от предходната седмица, междинната заплата стига за 0.42 квадратни метра повърхност. За Лондон, Париж покупателната дарба на средномесечното заплащане е под 0.3 квадратни метра ", съобщи Евгени Василев.

Той цитира данни, съгласно които от 50 града в Централна и Източна Европа, София, Пловдив и Бургас се подреждат измежду шестте най-достъпни като съответствие сред цените на жилищните парцели, опциите за финансиране и приходите на популацията.

Той сподели още, че по време на пандемията търсенето на по-големи жилища се е нараснало от ден на ден семейства търсят опция за увеличение на жилищното пространство.

Според  шефа на Arco Real Estate, развиването на инфраструктурата в София изостава от  това на имотния пазар.

" И строителите, и брокерите, и банките усилиха качеството на продуктите и услугите си, като равнището е доста по-високо от това, което беше преди 10-15 години. Но общината, и най-много нейната инфраструктура, още веднъж се явяват като изоставащ фактор и имаме сериозна потребност от вложения в тази посока, в случай че желаеме да подобрим достъпността. Тогава клиентите още по-лесно ще правят оценка цената на продукта, който купуват ", разяснява Василев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР