Макети на реално съществуващи къщи и църкви от картон и

...
Макети на реално съществуващи къщи и църкви от картон и
Коментари Харесай

Църкви и къщички от слама твори доктор с над 3800 раждания

Макети на действително съществуващи къщи и църкви от картон и плява твори в свободното си време уважаваният в Смолян акушер-гинеколог, доктор Антон Лалов. Досега е изпипал едно към едно над 20 макета на здания, като някои са с размери от над половин метър.



Страстта му към макетите е още от детските му години. Правил вятърни мелници от картон и плява. Не намирал хубава плява за макетите с години, а и бил доста ангажиран с работата, само че в последните години съумял да си достави качествена. Сега отделя от ден на ден време да твори дребните архитектурни ювелири, които изпипва до шедьоври. „ Правя първо структурата от картон и по-късно всяка сламка, като се сцепи, става лента за обшивка с натурален цвят, емайл и лак. Ползвам неовършани сламки от ръж и пшеница, те са кухи и като се сцепят, стават приблизително към 1 см лентичка за обшивка. Използвам кутии от шоколадови бонбони, корк, хартия, шишарки за декоративни шубраци и други естествени материали. Повече време съумявам да отделя през зимата. Повечето са действително съществуващи обекти, които съм видял онлайн или на фотоси от интернет. По някои от макетите се постанова и една година да се работи, с цел да се изпипат “, споделя докторът.

Казва, че най-трудните му за направа здания последно са макетите му на Асеновата цитадела, арменска черква от Ямбол, румънска черква, църквата „ Света Богородица “ на автомагистрала „ Тракия “, при разклона за Пазарджик.



В.З. Всичките си здания най-после одушевява с осветяване вътре с диодни лампи.

„ В момента съм почнал да върша Първото класно учебно заведение в двора на църквата „ Успение Богородично “ в смолянското село Широка лъка, което неотдавна беше възобновено от развалина “, споделя  докторът.

Всичките си макети той подарява или подарява за търгове за щедрост. Член е на локалния Ротари клуб от над 20 години. Последният му макет отишъл за събиране на дарения на търг на клуба за деца в неравностойно състояние. Този на Асенова цитадела също бил продаден на търг за щедрост. От негов макет се събрали на търг и 1300 лева за помощ за Украйна. Два макета дал преди време на рап звездата 100 кила, който е другар със сина му, дружно са свирили. Рап изпълнителят взел участие в тв предаване „ Звездни стажанти “, което завършвало с благотворителен търг. „ Покрай моя наследник станало дума за моите макети и ги дадох за търга, румънска черква и възрожденска родопска къща се продадоха всяка за по 1500 лева за щедрост “, спомня си доктор Лалов.



58-годишният лекар е старши доктор в Акушеро-гинекологичното поделение в МБАЛ-Смолян, на което четири години беше и завеждащ. Почти няма жена от региона да не го познава. Има над 3800 раждания, откогато е почнал работа в отделението през 1990 година За 32 години към този момент има измежду тях десетки майки, които е извадил на бял свят, а в този момент изражда и дъщерите им.

„ Много прелестно е чувството да окажеш помощ на новия живот. Няма раждане, на което да не се вълнуваш, няма привикване действително. Забелязал съм и аз, и сътрудниците,

  при мъчно раждане родилката, като напъва, и всички с сътрудниците несъзнателно напъваме с нея.

Въздъхваме като забележим, че всичко е наред “, споделя лекарят.

И макетите му основават наслада, като ги сътвори и ги подари. „ Радвам се, като видя признателност в очите на човек, на който съм подарил “, признава доктор Лалов.

Негова вятърна мелница е при детето на пациентка от Ардино, което било вперило учудени очи в макета. Една от осветените църкви - тази в село Гела, е дарил на храма " Свети Дух " в Смолян, с цел да радва миряните.

Работното му място е у дома, в ъгъла на хола. Там е ангажиран с часове, защото е нужна голяма централизация за всяка сламка и подробност. Ръцете му не би трябвало да трепват при работата, а структурата в никакъв случай не е обикновена, защото търси провокациите.

Съпругата му Даниела е преподавателка по литература, щерка му Таня е юрист, а синът му Григор е очен доктор, само че и прославен реализатор на гайда в нашумелия състав „ Тъпани и гайди “. Уникалният музикален тандем съчетава звука на гайди с принадлежности от Австралия и Перу.

Д-р Антон Лалов също пее и свири, само че на акордеон. Сред заниманията му са и колекциониране на реплики на джобни часовници от 19-и век, както и развъждане на рибки. А огромната му наслада са четиримата внуци, с които споделя заниманията си.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР