Македонският външен министър Никола Димитров заяви, че при последния кръг

...
Македонският външен министър Никола Димитров заяви, че при последния кръг
Коментари Харесай

Македония: Главното противоречие в преговорите е обхватът на употребата на името

Македонският външен министър Никола Димитров съобщи, че при последния кръг от договаряния по разногласието за името с Гърция във Виена е реализиран " забележителен конвенционален прогрес ", само че към момента остават без решение най-тежките тематики, каквото е гръцкото искане за смяна на македонската конституция, съобщи организация МИА и Българска телеграфна агенция.

В изявление за телевизия Алсат-М Димитров сподели, че от четирите основни детайла в договарянията /новото комплицирано име, обсегът на използването му, названието на езика и названието на гражданството/ основното несъгласие сред договарящите страни, което въздейства и на останалите, е обсегът на използването на новото име на Македония.

Министърът означи, че е доста значимо да се държи сметка за настоящата действителност, а не да се изхожда от първичните позиции в договарянията.

Той сподели, че обстановката с обсега е доста ясна - в интернационален проект има двойна формула - конституционното име Република Македония и името БЮРМ /Бивша югославска република Македония/, което се употребява от една трета от страните членки /на ООН/ и във всички съществени интернационалните организации страната членува под това име. Това е точката, от която би трябвало да се върви към същността на съглашението, счита Димитров.

" Нашето име е Македония и за това не може да се договаря или да се трансформира. Въпросът е да се откри определение, което да отличи нашата страна от географската област Македония, разграничена сред най-малко три страни ", сподели Димитров.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР