Македонският президент Стево Пендаровски не е доволен от досегашния процес

...
Македонският президент Стево Пендаровски не е доволен от досегашния процес
Коментари Харесай

Пендаровски: С този парламент е много трудно да се постигне мнозинство за конституционни промени

Македонският президент Стево Пендаровски не е удовлетворен от досегашния развой на европейска интеграция на страната, която след 17 години изчакване със статут на претендент най-накрая стартира договаряния за участие.

„ На процедура ние бяхме забравени от Европейски Съюз, имаше поредност от изнудвания, успяхме да реализираме някакъв компромис с България благодарение на френското председателство и да стартираме договаряния. Но в случай че погледнем обратно, от 2005 година сме със статут на претендент и едвам в този момент стартират договарянията. Никой не може да твърди, че имаме огромен триумф в тази връзка ”, сподели Пендаровски в изявление за Анадолската организация.

Според македонския президент, чакането е не толкоз поради неналичието на промени, а поради разнообразни блокади. Освен това " няколко европейски страни не са се интересували от Балканския район ". Той припомня, че Черна гора и Сърбия договарят за участие в Европейски Съюз от 10 години, само че и че всички страни от Западните Балкани чакат прогрес по пътя към Европейския съюз.

Във връзка с идните конституционни промени, произлизащи от двустранния протокол, подписан с България, Пендаровски съобщи, че е песимистичен, че сегашната парламентарна съпротива е настроена да ги гласоподава. Според него, подписаните до момента документи не крият заплаха за македонската еднаквост и език, а позицията на опозицията е наложена от вътрешнопартийна логичност.

„ Моята оценка е, че доста мъчно ще реализираме 2/3 в този състав на Народното събрание, тъй като, доколкото мога да преценява, опозицията в македонския парламент чете контракта с България, т.е. преговорната рамка с Европейския съюз, през партийни диоптри ”, сподели Пендаровски.

Според него, поради политическата поляризация в страната не може да се реализира консенсус по стратегически въпроси, какъвто е европейската интеграция. Това няма да може да се преодолее даже и благодарение на проведена от президента лидерска среща.

БГНЕС напомня, че районен съд Македония пое ангажимент да внесе ремонти в конституцията си и да впише в нея българите като държавотворен народ, с цел да продължи процесът на европейска интеграция. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР