Македонският премиер Зоран Заев ще поиска среща с българския премиер

...
Македонският премиер Зоран Заев ще поиска среща с българския премиер
Коментари Харесай

Зоран Заев иска среща с Борисов за македонския език

Македонският министър председател Зоран Заев ще изиска среща с българския министър председател Бойко Борисов по въпроса за македонския език, заяви МИА. “Вече потърсих контакт с Борисов. В края на тази или при започване на идната година ще проведем тази среща и ще беседваме. Ние сме другари, имаме желание да бъдем европейци ”, сподели Заев.
През миналата седмица още веднъж се разгоря разногласието за езика а Северна Македония сред Скопие и София. Oфициалният език в Република Северна Македония е писмено-регионална норма на българския език. Това се споделя в позиция на управлението на Българската академия на науките, която е предизвикана от признатата от Македонската академия на науките и изкуствата „ Харта за македонския език “.

В „ Хартата за македонския език “ учените в Скопие са изброили " исторически и езикови причини " в отбрана на формалния литературен език на Република Северна Македония като " обособен независим език с континуитет и генеалогия ". Събранието на Македонската академия на науките и изкуствата е приело документа на 3 декември.

Заради хартата управлението на Българската академия на науките е поискало мнения от три института - Института за български език, Кирило-методиевския теоретичен център и Института за исторически проучвания.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР