Македонският премиер Зоран Заев, който е на официално посещение в

...
Коментари Харесай

Зоран Заев търси подкрепа за членство в ЕС, но засега София не променя позицията си

Македонският министър председател Зоран Заев, който е на публично посещаване в София, е пристигнал с съответни оферти за преустановяване на разногласието сред Република Северна Македония и България. Заради него България блокира началото на договарянията на Скопие за участие в Европейски Съюз. Това стана ясно след диалог на четири очи сред Заев и служебния министър председател Стефан Янев. Предложенията на Заев ще бъдат разисквани в идните дни, като се разбра и че визитата на македонския министър председател ще продължи и вечерта след формалната стратегия на визитата му. Засега служебното държавно управление не трансформира българската позиция и не се обрисува да поддържа начало на договаряния със Република Северна Македония преди срещата на върха в Европейски Съюз в края на юни.
Позицията си остава същата
Според Заев, разногласието сред Република Северна Македония и България, поради който България наложи несъгласие на началото на договаряния с Европейски Съюз през ноември 2020 година, е двустранен и би трябвало да бъде решен двустранно. Той удостовери, че е била обсъждана работата на историческата комисия и секторното съдействие сред двете страни. Имало е диалози по предложенията на португалското ротационно председателство на Европейски Съюз към работата на историческата комисия, която буксува от над година, да се причислят и историци от Европейски Съюз. Обсъдено е било и българското предложение да се сътвори нова пътна карта по осъществяване на Договора за добросъседство - и двете страни се упрекват една друга, че договорът не се съблюдава. Заев е пристигнал и с редица съответни оферти, които обаче ще бъдат разисквани през идващите дни, сподели служебният министър председател Стефан Янев.

Янев удостовери досегашната българска позиция, че не може да остават " нерешени проблеми в европейското семейство ". Подобна беше позицията му и часове преди Заев да дойде в София. " България няма да утвърди преговорната рамка в досегашния ѝ тип, защото сега нашите условия са под егидата на тази рамка, която дава Народното събрание. Тази позиция е поредна, декларирана неведнъж и ясно и се взема решение в политически разговор сред нашите страни.... Не е потребно за Европейски Съюз този неуреден проблем да влиза в европейското семейство ", сподели Янев в сряда вечерта пред Българска национална телевизия. Това значи, че на процедура България ще продължи да блокира договарянията на Република Северна Македония без значение от срещите на Заев в столицата.

Колкото до историческата комисия, Янев ясно съобщи, че отговорността за решаването на разногласието сред двете страни би трябвало да бъде на политиците, които да водят транспарантен разговор. " Очевидно е, че комисията за исторически и просветителни въпроси нищо не приключи. Това беше ясно още първата, втората година ", споделя Янев в изявление пред македонската МИА, оповестено в сряда вечерта.

И Янев и Заев приканиха за деен разговор и дадоха обещание, че България и Република Северна Македония ще проведат редица мероприятия, в това число за доближаване на младежите от двете страни, само че не дадоха съответни елементи.

След срещата си с Янев, Заев влезе в среща и с президента Румен Радев. В обществената й част, Радев дефинира Република Северна Македония като " нашата най-близка и другарска страна ", само че за жалост двустранните връзки са изпаднали в задънена улица, което е забавило пътя на съседката ни към Европейски Съюз. Според Радев това се дължи и на обстоятелството, че Договорът за добросъседство, подписан сред двете страни, няма съответни условия или периоди, което дава условия за " променливи тълкувания и дейности ". Радев също прикани Заев за градивен разговор и акцентира, че към момента има нерешени въпроси. " Надявам се да имаме по този начин нужният прагматичен метод с съответни устойчиви необратими резултати, които да доведат до започване на договаряния за участие в Европейски Съюз на Република Северна Македония ", прикани президентът.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР