Македонският министър на външнте работи Буяр Османи призова за по-интензивна

...
Македонският министър на външнте работи Буяр Османи призова за по-интензивна
Коментари Харесай

Османи поиска постоянна комуникация с България

Македонският министър на външнте работи Буяр Османи прикани за по-интензивна и непрекъсната връзка с България, съобщи БГНЕС.

" Когато има празно пространство, пространство без връзка, тогова то се попълня от някой различен и той ни лишава дневния ред, трансформира траекторията, която бе начертана през месец юли. Постигнахме единодушие за активиране на секторните работни групи. Следващата седмица екип от двете министерства на външните работи ще създаде календар с закрепени срещи на петте групи, които бяха основани при започване на тази година. Те ще се срещат веднъж в месеца, с цел да поддържат непрекъсната връзка и да наблюдават за осъществяването на плануваното ", сподели Османи по време на среща с публицисти. Той заяви, че с българския си сътрудник Николай Милков към този момент е договорил едно събитие. Османи дефинира като сполучлива визитата си в София от началото на миналата седмица. " Целта бе освен да се поддържа естествена връзка, върщане към дневния ред, само че да има и превантивна дипломация, тъй като стартира да не ми харесва посоката и динамичността на връзките ни с България и изключително след огромната крачка, която направихме тази година. Тъй като там няма постоянно държавно управление желаех да беседвам със служебния кабинет, само че и с политическите партии ", сподели още Османи.

Буря Османи разяснява и новият закон, който бе признат по бърза процедура от македонския парламент и който принуждава българските сдружения в страната да трансформират наименованията си. Той призна, че е негова концепция да се изиска мнението на Венецианската комисия по този въпрос и по-специално в частта му, която се отнася за към този момент записаните сдружения в предишното. Според него това е проблематично. " България стартира една сериозна акция в интернационалните институции във връзка с този въпрос и по-специално в Съвета на Европа. Ще ни бъдат нужни всички причини с цел да потвърдим, че това не е по този начин. Ако има нещо с което сме приети в света, това е нашето отношение към общностите и гражданските права. Поради тази причина, с цел да не даваме причини на никого, взех решение да предложа на държавното управление да се обърнем към Венецианската комисия и в случай че тя каже, че всичко е на ред, тогава никой няма да има причини против този закон ", сподели още Османи.

През последните месеци в РСМ бе проведена мощна антибългарска акция във връзка на двата български клуба - " Ванчо Михайлов " в Битоля и " Цар Борис III " в Охрид. Първият клуб бе опожарен, а виновникът пуснат на независимост. Срещу втория при откриването бяха хвърляни камъни и яйца.

На 17 октомври депутатите от Народното събрание на районен съд Македония утвърдиха да се внесе по съкратена процедура препоръчаният от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ проектозакон за изменение и допълнение на Закона за сдруженията и фондациите, а предлагането бе признато с цялостно единогласие от всички присъстващи 84 депутати без нито един „ срещу “ или „ въздържал се “.

" Кога Законът за сдруженията ще влезе в действие, зависи от това, по кое време ще бъде обнародван в държавния вестник на районен съд Македония. Със сигурност ще забрани клубовете, въпросът е дали ще наложи смяна на имената. На това не можем да отговорим, тъй като това ще бъде решение на всеки един от тези клубове. Те ще имат опцията или да сменят своите имена, или да търсят своите права по правосъден път. Българската страна ще ги поддържа и в двата случая ". Това съобщи пред Агенция БГНЕС основният специалист във външно министерство Желязко Радуков във връзка на последните законодателни промени в Скопие. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР