Македонската православна църква има и каноническо, и легитимно право да

...
Македонската православна църква има и каноническо, и легитимно право да
Коментари Харесай

Реформаторите във ВМРО-ДПМНЕ: Българската църква може да пречупи сръбската и гръцката пропаганда в Македония


Македонската православна черква има и каноническо, и законно право да изиска признание и легитимност от страна на Българската православна черква, а не сходно нещо да се желае от Сръбската православна черква, която принудително е налагала своята църковна власт във Вардарска Македония.

Това споделя в специфичен разбор един от водачите на Инициативата за промени и демократизиране на ВМРО-ДПМНЕ във връзка писмото на Светия синод на Македонската православна черква от 9.11.2017 година, с което се показва подготвеност Българската патриаршия да бъде приета за нейна Майка-Църква. Петър Богоески е член на ВМРО-ДПМНЕ от 1995 година

Публикуваме цялостния текст от разбора без съкращения:

Признаването на автокефалността на Македонската православна черква /МПЦ/ ще възвърне славата на Охридската архиепископия и ще отвори необятно вратите за македонците към по-светло бъдеще. По този метод ще бъдат поправени две големи исторически несправедливости, осъществени върху нас - тази от 1767 година и тази от 1912 година. И двете са осъществени по един неканоничен и нецърковен метод, с политически средства и решения. С първата неправда принудително бе закрита Охридската архиепископия, а с втората Екзархийските епископии. Както ни е известно, Екзархията получи своята легитимност да работи на територията на Македония от Цариград с помощта на свободно изразената воля на голямата част на македонското население, посредством плебисцит, като акт за възобновяване на епархиите на Охридската архиепископия, а те, както ни е известно, бяха принудително унищожени от сръбските управляващи. При това състояние повече от ясно е, че МПЦ - ОА има и каноническо, и законно право да изиска признание и легитимност от страна на БПЦ, а не сходно нещо да се желае от Сръбската православна черква (СПЦ), която принудително е налагала своята църковна власт във Вардарска Македония.

Напълно естествено е продължението на църковния живот от Охридската архиепископия, предаден през Екзархията, да бъде продължено от БПЦ по един каноничен метод.

Действията на МПЦ имат още едно в допълнение измерение. В последна сметка негово превъзходителство архиепископ охридски и македонски г.г. Стефан и всички членове на Светия синод на МПЦ-ОА демонстрираха кураж и работят апостолски, повеждат " стадото " към Христовата черква, престават да са заложници на нехристиянски и безвкусни интриги на СПЦ. Аз като македонец, неведнъж съм изтъквал, че в случай че БПЦ показва същинска братска обич към нас, християните от Македония, ще извърши исторически акт, непостижим освен с тези от последните 100 години, само че и с тези от идващите 100 години. Това ще бъде доста по-значим акт от наскоро подписания Договор за другарство сред двете страни. Ние като македонци ще се радваме, ще се гордеем и като членове на Организацията [ВМРО-ДПМНЕ - бел. ред.], че сме били съвременници на това събитие.

Третото измерение е чисто практично, само че не би трябвало да се подценява. Ако се стигне до този акт на братска християнска обич, ние ще заровим вечно брадвите и неразбирателствата сред Република Македония и Република България.

Завинаги ще пречупим от дълго време почналите патриаршеска /гръцка, бел.ред./ и Печка/сръбска, бел.ред./ пропаганди в Република Македония. В същото време македонците ще може свободно да храним съвестта си с християнската истина в нашите храмове.

Балканите узряват. Европейски Съюз извършва отговорности си. Балканското буре с барут се успокоява. Всички осъзнават, че бъдещето принадлежи на съдействието, на поддръжката и напредъка. Разделенията и омразата би трябвало да останат в предишното, в случай че желаеме най-перспективните ни младежи да останат в Македония и България. В противоположен случай може да продължим с разправиите.
Със сигурност ще има хора, които ще продължат по начертания другарски път на БПЦ към МПЦ-ОА и всички християни в Македония. С голямо неспокойствие чакам решението на БПЦ. Ако сме на страната на истината и правдата, Бог ще ни отвори пътя и нещата ще се случат ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР