Македонската част от Смесената комисия по историческите въпроси няма желание

...
Македонската част от Смесената комисия по историческите въпроси няма желание
Коментари Харесай

Проф. Топалов: Македонците да се научат да мислят като европейци

Македонската част от Смесената комисия по историческите въпроси няма предпочитание нещата да се придвижат напред. Това съобщи проф. Кирил Топалов пред btv, който разяснява резултатите от вчерашната среща на учените от България и .
Съпредседателят на Комисията от българска страна проф. Ангел Димитров съобщи, че има нулев прогрес и работата се движи със скоростта на костенурка. Комисията заседава онлайн в четвъртък и петък.
Най-мъничкото единодушие в Комисията всякога е постигано с голям труд и доста разногласия, които от време на време са доста остри. Македонските учени нямат предпочитание за прогрес. От българска страна се надявахме, че в този момент след изявлението на техния министър председател Зоран Заев пред БГНЕС нещата ще се трансформират и те ще одобряват естествените причини, които предлагаме. Това не се случва “, разяснява проф. Топалов и добави, че в действителност с дейностите си македонските учени не одобряват тезите на своя министър-председател.
 Проф. Кирил Топалов: Едно сплотява всички в Северна Македония - антибългарската неприязън Проф. Кирил Топалов: Едно сплотява всички в Северна Македония - антибългарската неприязън
" Аз не разясня политически, само че от опита си като член на комисията – към този момент много пъти ходихме в Скопие – виждам техните т...


Македонските историци не престават да служат на старите югославски тези, на старите титови тези. Те познават изворите, само че ги четат като дявола евангелието. Те се втвърдяват от ден на ден “, акцентира проф. Топалов, представен от БГНЕС.
Македонските медии и общество биват заблуждавани от проф. Драги Георгиев и неговите сътрудници, че въпросите на Средновековието са решени, което не дава отговор на истината.
Проф. Топалов съобщи, че преди година и половина е реализирана една компромисна дефиниция за цар Самуил като последовател на българската царска традиция, основател на страна на територията на модерна районен съд Македония с център Охрид.
 Андрей Ковачев: В Северна Македония дълго време смятаха, че България им е в забрадка вързана Андрей Ковачев: В Северна Македония дълго време смятаха, че България им е в забрадка вързана
За мен е значимо, че дълго време смятаха, че България им е в забрадка вързана и няма потребност да извършват контракта и няма потребност да има напред...
„ Нашите сътрудници в този момент изрично се отхвърлиха от тази допустима компромисна дефиниция. Не можем да се съгласим с нелепостите във връзка с цар Самуил и да тръгнем напред. След като тяхното общество желае да влезе в Европейски Съюз, то би трябвало да се научи да мисли европейски. Същото се отнася и за държавното управление “, безапелационен е проф. Топалов.
Той още веднъж напомни, че България в никакъв случай не е била зложелател на районен съд Македония и за това свидетелства помощта – военна, икономическа и филантропична, която им оказваме непрестанно от 1992 година насам.
Ако президентът Желю Желев не беше съумял да убеди Борис Елцин да признае Македония през 1992 година, Русия несъмнено и до ден-днешен нямаше да я е признала “, съобщи проф. Топалов.
Според него, в случай че районен съд Македония желае да влезе в Европейски Съюз, тя би трябвало да се откаже от омразата си към своята родственик България и да спре да възпитава бъдещите генерации в ненавист към нея посредством учебниците по история.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР