Македоно-одрински свидетелства“ от Библиотека Струмски излиза в ограничен тираж от

...
Македоно-одрински свидетелства“ от Библиотека Струмски излиза в ограничен тираж от
Коментари Харесай

Нов сборник събира 500 непознати досега истории на български революционери

„ Македоно-одрински свидетелства “ от Библиотека Струмски излиза в стеснен тираж от единствено 100 бройки
Излезе от щемпел първият том от поредицата „ Македоно-одрински свидетелства ” на Библиотека Струмски, отдадена на революционерите от Македония, Тракия и Добруджа, получили български национални пенсии през 1943 година Той съдържа обстоен указател и непознати животописни бележки за първите 500 дейци от непубликувания до момента пенсионен списък.
Книгата излиза в тираж от единствено 100 бройки, с продажбата на които ще се финансира публикуването на идващия том от поредицата. Изданието може да бъде закупено или поръчано от Книжарници " Нисим " и " Български книжици " в София, както и непосредствено от Библиотека Струмски на [email protected].
Главната цел на поредицата е осветляването на имената, на непознатите каузи и историите на елементарните, редовите революционери - хората, рискували и/или дали живота си в битките за независимост, само че останали в множеството случаи непознати и забравени, даже от личните им фамилии и родственици.
От петстотинте (500) пенсионни каузи, оповестени в този първи том на сборника, триста седемдесет и две (372) са на революционери, родени в Македония, 100 и осем (108) – на дейци с родословие от Одринска Тракия, единайсет (11) каузи са на родени в рамките на тогавашното Царство България, три (3) са на дейци от Добруджа, едно (1) – на деятел от Трансилвания и пет (5) – на революционери с чужд генезис заради унищожаването на документите. 
Библиотека Струмски онлайн:

Фейсбук:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР