Македония сменя учебниците по история, съобщи NOVA. След като София

...
Македония сменя учебниците по история, съобщи NOVA. След като София
Коментари Харесай

Македония сменя учебниците по история. Чий цар ще бъде Самуил?

Македония сменя учебниците по история, заяви NOVA. След като София и Скопие се схванаха да изчистят недоразуменията в предишното, македонският министър председател даде обещание, че те ще бъдат отстранени и от уроците на учениците. Чий цар ще бъде Самуил? 

Заев: Македония затваря главата на национализма, отваря тази на евробъдещето

„ Във всички нови издания ще бъдат отстранени грешките, които стават причина, меко казано, за неприятности ”, съобщи Зоран Заев, министър-председател на Македония. Той даде обещание, че българите към този момент няма да бъдат наричани фашисти. А поруганите войнишки монументи в Македония ще бъдат възобновени.

България и Македония подписват контракта за добросъседство на Илинден

Какво, обаче, ще написа в новите учебници за цар Самуил? Премиерът се измъкна от тематиката като политик - с обяснението, че е политик, а не историк, и не може да се бърка. „ Вероятно разногласието ще остане безконечен - чий цар е Самуил? Това е нашата обща европейска история. Когато обръщаме взор обратно към историята, дано виждаме опция за обединяване ”, разяснява македонският министър председател.

Заев: България ни даде сигнал за откровено другарство

Но не всички в Македония видяха тази опция. Заради фотосите пред паметника на Самуил в София, рецензиите към премиера заваляха като удари при пердах в Народното събрание. Тогава - поради единодушието с албанците, в този момент - поради отстъпките пред българите - опозицията назова Заев изменник.
 монумент цар Самуил БГНЕС
И породи въпросът: дали договорът, който той и Бойко Борисов ще подпишат на Илинден, няма да докара до ново въстание. Въпреки ударите, Заев има вяра, че за доближаването с България множеството македонци мислят като него.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР