Македония обсъжда възможността за участие в проекта за строителството н

...
Македония обсъжда възможността за участие в проекта за строителството н
Коментари Харесай

Македония иска да се присъедини към проекта АЕЦ „Белене“


Македония разисква опцията за присъединяване в плана за строителството н България на втора атомна електроцентрала – АЕЦ „ Белене “. Това е съобщил ръководителят на комисията за енергийно контролиране на Македония Беслимовски, представен в понеделник от Regnum.

По думите му, към сегашния миг македонската страна има първичен интерес към присъединяване в плана като вложител.

„ Нашата страна има въглищната Топлоелектрическа централа „ Битоля “, само че даже в случай че я преустроим на природен газ, тя ще остае подвластна от вноса за произвеждане на електрическа енергия. Затова има смисъл да влагаме в нуклеарната мощ в България “, цитира думите на Беслимовски БНР, написа организацията.

По-рано представителите на Черна гора също обявиха предпочитание да се причислят към плана АЕЦ „ Белене “, се напомня в информацията.

Напомня се също по този начин,че в края на месец май България стартира процедура за избор на стратегически вложител за довеждане докрай на строителството на АЕЦ „ Белене “. Съответният документ бе оповестен в формалното издание на Европейския съюз. Заявките за присъединяване в плана са със период от три месеца. Могат да се подават документи както от български, по този начин и от задгранични юридически лица, а и от взаимни предприятия, се споделя в информацията на Regnum.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР