Макар лятото да се свързва с парещо слънце, високи температури

...
Макар лятото да се свързва с парещо слънце, високи температури
Коментари Харесай

Как да приготвим слънчев чай?

Макар лятото да се свързва с парещо слънце, високи температури и разхладителни питиета, доста хора не престават да се радват на аромата и усета на обичания билков чай. Може би единствено мисълта за вряща вода ви кара да се потите, само че за благополучие, има един по-приятен и занимателен метод да приготвите обичания от вас чай – тази характерна лятна процедура набира все по-голяма известност и включва потреблението на слънчевата сила за подготвяне на превъзходен чай.

Как да си приготвим безоблачен чай в домашни условия?

• Време за подготовка: 5 минути
• Време за подготвяне (накисване): 2-4 часа
• Общо време: 2-4 часа

Необходими съставки:

Класически безоблачен чай: 4 чаши бутилирана изворна вода + 5 пакетчета чай от всевъзможен тип по ваш усет

Билков безоблачен чай: 4 чаши бутилирана изворна вода + 1 чаша подбор от пресни билки като мента, хибискус, лайка, мащерка, зелен чай на листа, липа, маточина и така нататък

Класически безоблачен чай

1. На първо място изберете подобаващ съд за чая (кана или по-голяма купа). Имайте поради, че съдът, който употребявате би трябвало да е транспарантен, с цел да разреши на слънчевите лъчи да доближат до пакетчетата чай и водата. Изберете съд, който има похлупак и е елементарен за разчистване, с цел да предотвратите появяването на инсекти и други частици в чая до момента в който кисне. Избягвайте да употребявате пластмасови съдове на слънце - химикалите в пластмасата могат да се разтворят във водата при нагряването, което, като се изключи че ще повлияе на усета на чая, съставлява и сериозен риск за здравето.

2. Водата, загрята от слънцето, доближава оптималната температура от 130 градуса - идеалната температура за размножаване на бактерии. За да намалите вероятността вашият чай да бъде инфектиран с бактерии, значимо е да дезинфекцирате съда, който употребявате. Поставете огромна тенджера с вода да на котлона и изчакайте да кипне. Сложете съда във водата и го оставете да поври за няколко минути, по-късно го извадете деликатно (ако имате щипци използвайте тях, с цел да не се изгорите) и го оставете да изсъхне. Ако въпреки всичко предпочитате да не употребявате метода на шупване, използвайте сапун и топла вода, с цел да почистете добре съда и капака.

3. Напълнете съда с 4 чаши студена вода - като спомагателна защитна мярка против растежа на бактериите, изберете бутилирана изворна вода за най-чист усет.

4. Добавете пет пакетчета чай по ваш избор и усет - изберете черен или зелен чай, всевъзможен тип билков или плодов. Ако желаете чаят да бъде доста мощен, прибавете повече от 5 пакетчета съгласно персоналните си желания. Винаги можете да го разреждате с повече вода, с цел да намалите силата му, в случай че е належащо.

5. Поставете съда на директна слънчева светлина за 2 - 4 часа. Можете да го сложите на перваза на прозореца (разбира се, в случай че живеете в огромен град, това няма да е изключително подходящо) или на открито на маса. Просто се уверете, че е на място, където слънцето го нагрява непосредствено и не е затъмнено от сенки. Не позволявайте чаят да седи на слънце повече от 4 часа (оставянето му за по-дълъг интервал от време може да докара до поява на бактерии). Избягвайте слагането на съда непосредствено върху земята. Поставете го на табла или друга чиста повърхнина.

6. След няколко часа на слънце, чаят ви би трябвало да наподобява с кондензиран цвят и мощен на усет. Извадете торбичките и ги изхвърлете. Можете да запазите чая в същия съд и да го охладите, в случай че желаете (задължително огледайте повърхността на чая за бактериален напредък, в случай че видите плаващи влакна или бели петна, изхвърлете чая). Чаят не би трябвало да има гъста или сходна на сироп консистенция, в случай че е придобил подобен тип е неспособен за пиянство.

7. Насладете се на слънчевия чай - можете да го подсладите или пък напълнете няколко чаши с лед и залейте с ароматната напитка.

Билков безоблачен чай

1. Изберете обичани билки, които да употребявате - доста хора избират ментата, само че не е нужно да се ограничавате единствено до един тип, когато вършиме билков безоблачен чай (количеството зависи от това какъв брой мощен желаете да бъде чаят). Експериментирайте с разнообразни вкусови комбинации. Опитайте маточина с лайка, мента с розмарин или босилек с хибискус да вземем за пример. Изберете пресни и свежи билки. Ако ги купите от магазина, уверете се, че те не наподобяват повехнали или обезцветени. Измийте билките - изплакнете ги деликатно със студена вода, с цел да помогнете за отстраняването на замърсявания и други останки. Не е належащо да се нарязват.
2. Напълнете съда с билки и вода - поставете билките в измития авансово съд и ги залейте с 4 чаши вода (бутилирана изворна/ минерална вода) и ги покрийте с похлупак.
3. Оставете чаят да кисне на слънце - поставете го на прозореца или върху чиста външна повърхнина на директна слънчева светлина. Оставете го да престои за 2 - 4 часа. Премахнете го от слънчевата светлина, когато водата е придобила златист или зелен нюанс, според от това какви билки употребявате.
4. Насладете се на домашно приготвения чай - билковият безоблачен чай е здравословен и апетитен. Можете да добавите мед или да добавите кубчета лед и да го превърнете в чудесна разхладителна напитка.

Опитайте нещо ново и се забавлявайте до момента в който приготвяте обичания си чай по специфичния безоблачен способ, поканете другари и дружно поглезете сетивата си със пресен усет и аромат
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР