Макар и зрелищни, атаките срещу банкомати у нас са на

...
Макар и зрелищни, атаките срещу банкомати у нас са на
Коментари Харесай

Банкоматите у нас не са добре защитени

Макар и зрелищни, офанзивите против банкомати у нас са на процедура закононарушение без потърпевши - машините и парите в тях са застраховани, а причинителите се съдят като за елементарна кражба с щурм. Това би трябвало да се промени с по-строги санкции и по-сериозни ограничения за отбрана на устройствата, считат специалистът по защита и сигурност Здравко Дерелиев и членът на комисията по сигурност в Народно събрание Маноил Манев (ГЕРБ), който има сериозен стаж в полицията.
Депутатът уточни, че сега за взломиран банкомат се дават до 6 години затвор. " Това не е задоволително, потреблението на тези средства като газовите бутилки го прави по-опасно закононарушение ", разяснява той и призна, че няма по какъв начин да се наблюдава пътят на парите.

Дерелиев изрази мнение, че разнообразни незаконни групи пробват този вид действия и при триумф усъвършенстват методите си. " Банкоматът не е един ламаринен долап. Той има вградена каса. В групата има разбивач на каси и това прави високопрофесионална работата. Взривяването е единствено един от стадиите, работата по касовото устройство е по-сериозната част ", съобщи на собствен ред Манев.

В Германия и Холандия е имало растеж на тези закононарушения преди години, като по-късно има известно затихване. Манев добави, че офанзивите против банкомати в тези две страни сега се правят най-вече от чужденци, които не са осведомени с взетите от управляващите ограничения, след които разбиването не води до никакъв резултат.

Сред разновидностите за отбрана са шокови, сеизмични и вибрационни сензори, механизми за заличаване на парите. Здравко Дерелиев означи, че при свързване на АТМ устройствата с видеонаблюдение в действително време рискът от обири понижава доста.

" Банките би трябвало да вземат ограничения да си охраняват банкоматите както би трябвало. Това, че са застраховани, не значи нищо ", безапелационен беше Маноил Манев. С нови законови промени ще се вкарат минимални условия за сигурността на устройствата.

От началото на годината до началото на този месец в страната са станали 18 обира на банкомати - в Бобошево, Бургас, Дупница и Самоков, само че най-вече са в София.

Трагикомичен се оказа случая от 10 юли, в който трима маскирани обирджии отмъкнаха машината от постройката на кметството и полицията в село Катунци, само че не съумяха да вземат парите. Те влачили банкомата с бус над 2 километра, само че той пада в дере по пътя. А водач на камион с дърва оказа помощ на служителите на реда да изтеглят банкомата.

През септември крадци още веднъж влачиха откраднат банкомат, този път - в Дупница.

Според проверяващите похищенията се случват сред 3 и 4 сутринта, като несполучливите опити са повече от сполучливите. Въпреки това, единствено от началото на годината откраднатите от банкомати пари са над половин милион.

А в този момент на мода излиза методът с взривяване на банкомат с бутилки със сбит въздух. По-малко са случаите на изтръгване и задигане на целия банкомат.

В четвъртък обирджии взривиха банкомат в Сапарева баня, само че избягаха от блокадата на служителите на реда. Красимир Йорданов, Кирил Микев и Тодор Богданов от Перник са пуснати за национално търсене, само че втори ден от тях няма диря.

По време на акцията в града беше задържан единствено един мъж - 34-годишният Г. Динев. Останалите към момента се търсят.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР