Макар и пренесен преди четири века в Европа, параванът продължава

...
Макар и пренесен преди четири века в Европа, параванът продължава
Коментари Харесай

Параванът - загадъчност и практичност

Макар и пренесен преди четири века в Европа, параванът продължава да пази източната си тайнственост. Той притегля със своята артистичност и непроменяемо поражда размишления, какво остава прикрито зад него. Същевременно параванът е и функционален предмет за образуване на пространството и даже може да бъде архитектурен детайл, които прикрива минусите на помещението.

И по този начин, практическата задача на параванът е краткотрайно да раздели стаята на зони. Конструкцията е лека и може да се реалокира за секунди според от настроението, съществуването на посетители или дейностите денем. Това прави параваните доста известни освен в дома, само че и в офисите и салоните за хубост. С тяхна помощ може да се отдели пространството към тоалетната масичка или зона за преобличане, да се направи кътче за четене или отдих. Например, в случай че поставите решетъчен заслон до обичаното си кресло, това ще сътвори илюзията за усамотение.

Параваните могат да имат разнообразни структури, като най-разпостранени са три: с обособени крила, вид щора и гъвкави.

Параван с крила – това е изначалната структура на този предмет от интериора. Представлява твърда структура от обособени модули, съединeни на правилото на хармониката. Най-често параваните се създават от дърво – напълно или в композиция с плат или декоративна хартия. Други известни материали са бамбука, кованото желязо, стъклото и даже пластмасата. Тъй като този предмет от интериора има колкото практическа, толкоз и декоративна функционалност, украсата е наложителен детайл – според от потребления материал може да бъде рисунка, дърворезба или позлата. Съвсем не е наложително параванът да бъде в класическия източен жанр – разрешени са всевъзможни вариации от барок до хай-тек според от интериора на дома ви.

Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР