Макар и да е живял още през XVI век, Шекспир

...
Макар и да е живял още през XVI век, Шекспир
Коментари Харесай

Радина Кърджилова и Павел Иванов между първичните страсти и рационалните закони във “Венецианският търговец

Макар и да е живял още през XVI век, Шекспир е оставил след себе си творчество, което със своята новост и през днешния ден намира своите тълкования на театралните подиуми по света.
 „ П.О.Р.Н.О. ” - една черна комедия за цинизма на актуалното общество
„ П.О.Р.Н.О. ” - една черна комедия за цинизма на актуалното общество

Провокативна нова премиера на сцената на Yalta Art Room

" Венецианският търговец " е една от най-популярните му пиеси, която самият той дефинира като комедия. Но текстът съдържа и трагични детайли, и носи драматичен капацитет - като сюжет и взаимоотношения на персонажите. Това, с което пиесата резонира в актуалния свят на разделения, неравенства и спорове, са нерешимите проблеми на културните разлики, връзките сред половете, религиозната и етническа дискриминация и икономическата власт.

Във " Венецианският търговец " са показани двусмислията и преливането на противоположности като положителното и злото, насладата и скръбта. Това е може би най-ранната пиеса, в която Шекспир се занимава с несъгласията, извиращи от напреженито сред ирационалните прочувствени импулси и обществената рационалност, изразена посредством закона.

Доказателство за значимостта и актуалността на текста е и фактът, че единствено на сцената на Народния спектакъл е бил поставян цели четири пъти - през 1906 година, 1911 година, 1938 година и 1992 година Сега, години по-късно, за пети път " Венецианският търговец " ще бъде съживен от режисьора Явор Гърдев.

За своята театрална версия той самият споделя, че концентрира вниманието си върху скритите сюжети, които се опират на първоначални пристрастености и предчувствия на героите.

" В сегашния прочит на тази пиеса най-силен акцент се старая да слага на спонтанните събития, като отделя изключително внимание на странните случаи, на импулсивните парадокси в държанието на персонажите и на неочакваната противоречивост в деянията на пристрастености ", добавя Явор Гърдев.

В пиесата връзките сред хората са движени по-скоро от пристрастености, необясними, неразбираеми, " неразумни " инстинкти, чувства, страсти, предубеждения - расови, етнически, полови и други. Връзките сред хората и света пък са движени от необяснимата орис, неразбираеми интуиции и предчувствия. Светът и човешките дейности не са подчинени на реда, контрола и закона и по този метод се оказва, че страстта и неразумното надделяват закона и рационалното.

В реализирането на театралната адаптация на Явор Гърдев на " Венецианският търговец " се включва огромен екип. Мащабният план оживява на сцена посредством и на преводачът Александър Шурбанов, сценографът Никола Тороманов, костюмографът Свила Величкова, композиторът Калин Николов и други.

В основните функции ще забележим актьорите Владимир Пенев, Павел Иванов, Самуел Финци, Александър Тонев, Радина Кърджилова, Пламен Димов, Каталин Старейшинска, Ненчо Костов, Кремена Деянова, Калоян Трифонов, Асен Данков, Стелиан Радев, Явор Вълканов и други.
 Кои са номинираните за Аскеер 2024
Кои са номинираните за Аскеер 2024

На 33-ите награди „ от актьори – за актьори “

Премиерата на " Венецианският търговец " е на 12 и 13 май от 19 ч. в Народен спектакъл " Иван Вазов ". Следващите дати на представлението са 28, 29 май, 14, 15 и 16 юни, а цялата информация за него е.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР