Макар да не смята засега да приема Украйна, НАТО ще

...
Макар да не смята засега да приема Украйна, НАТО ще
Коментари Харесай

НАТО ще въоръжава, но засега няма да приема Украйна

Макар да не счита към този момент да приема Украйна, НАТО ще продължи да я въоръжава. Това стана ясно доскоро от изказването на генералния секретар на пакта Йенс Столтенберг.

То бе направено поради оповестената през днешния ден от съветския президент Владимир Путин анексия на Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка области.

Малко по-късно украинският президент Владимир Зеленски разгласи, че страната му подава молба за ускорена процедура по приемането й в НАТО.

Алиансът не е част от спора в Украйна, безапелационен за следващ път бе Столтенберг.

Съюзниците от НАТО в никакъв случай няма да признаят анексираните територии за част от Русия, увери генералният секретар.

Това е втората анексия на украински територии от страна на Русия, само че това не трансформира ангажгимевта на НАТО да поддържа Украйна. Алиансът не е част от спора, само че обезпечава поддръжка на Украйна, с цел да може тя да упражнява правото си на самоотбрана, залегнало в Хартата на Организация на обединените нации.

„ Моментът е основен. Путин активизира стотици хиляди бойци, ангажирани в безконтролно нуклеарно дрънчене на оръжие, а в този момент и в анексиране на територии. Нищо от това не демонстрира мощ, а демонстрира уязвимост. И е самопризнание, че войната не върви по проект, че Путин съдбовно се провали в стратегическите си цели “, уточни Йенс Столтенберг.

По думите му в случай че Русия спре бойните дейности, ще има мир. Но в случай че Украйна ги спре, тя ще престане да съществува като самостоятелна страна.

„ НАТО удостоверява поддръжката си за суверенитета и териториалната целокупност на Украйна. Решени сме да й осигуряваме помощ, до момента в който тя се отбранява, и ще го вършим, до момента в който е належащо “, увери шефът на пакта.

Столтенберг обаче не отговори непосредствено на журналистически въпрос има ли късмет ба бъде разисквана ускорена процедура за приемането на Украйна в НАТО, по сходство на Швеция и Финландия. 

„ Решението за участие би трябвало да бъде взето от всички 30 членки. Вземаме го с консенсус Фокусът ни в този момент е да осигуряваме непосредствена поддръжка на Украйна, с цел да се пази тя “, бе неговият отговор.

Генералният секретар добави, че в случай че анексирането и нуклеарните закани са били признати и алиансът е откажел поскрепа за Украйна, това би означавало приемане на нуклеарния шантаж на Кремъл.

„ Русия би трябвало да разбере, че нуклеарна война в никакъв случай не може да бъде извоювана и не би трябвало да се води. Ще има сурови последствия за Русия, в случай че употребява такова оръжие “, предизвести Столтенберг.

Ако на Путин бъде разрешено да направи това, което желае, ще последва злополука за Украйна. И тя ще бъде рискова и за света.

„ Бездействието е голям риск. Затова плащаме цената за поддръжката. Иначе ще платим още по-скъпо “, уточни Столтенберг.

Същевременно от пакта деликатно следят дейностите на Русия. Засега не са видяни промени в разположението на нейните нуклеарни сили.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР