Макар, че Обединеното кралство вече не е част от Съюза,

...
Макар, че Обединеното кралство вече не е част от Съюза,
Коментари Харесай

Цветелина Пенкова: Европейският съюз и Великобритания – бъдеще с история

Макар, че Обединеното кралство към този момент не е част от Съюза, Брекзит несъмнено не е края на съдействието сред Европейски Съюз и Англия. И от двете страни на Ламанша хората са изправени пред общи проблеми и провокации. Темите за промените в климата, правата на потребителите, качеството на стоките, свободното пътешестване на жители могат да бъдат позволени единствено посредством обединен метод.
След дълги месеци на договаряния, в последните дни на миналата 2020 година, Европейски Съюз и Обединеното кралство най-сетне реализираха консенсус в договарянията за бъдещите взаимоотношения. Споразумението за търговия и съдействие към този момент е гласувано от Британския парламент и в този момент остава процедурата да мине и през Европейския парламент.

Постигнатото съглашение включва стопански аспекти и сделки по отношение на въздухоплаването, автомобилния превоз, координацията на общественото обезпечаване и визите за краткосрочни пътувания, както и рибарството. Чрез него се реализират договорености по отношение на правоприлагането и правосъдното съдействие по наказателно правни въпроси. Изяснява се и колаборацията в региона на здравната сигурност, кибер-сигурността и продължаващото присъединяване на Обединеното кралство в разнообразни стратегии на Европейския съюз. Цифровизацията, обменът на артикули и интелектуалната благосъстоятелност също са централна част в съглашението. Но секторът на услугите, включително и финансовия бранш, остават отвън обсега на актуалното съглашение.

Всичко това води до смяна и нови провокации:

Животът и работата в Европейски Съюз и Англия ще претърпи промени. Гражданите на Европейски Съюз в Обединеното кралство или тези на Обединеното кралство в държава-членка на Европейски Съюз, които към този момент са обитавали там преди януари 2021 година, имат право да продължат да живеят и работят там, в случай че са регистрирани и са получили статут на уседналост.

Свободното придвижване ще бъде лимитирано. Гражданите на Обединеното кралство ще могат да посещават Европейски Съюз в интервал от 90 дни, без да се нуждаят от виза. Гражданите на Европейски Съюз ще могат да посещават Англия до шест месеца, без да се нуждаят от виза. Гражданите на Европейски Съюз ще би трябвало да показват годен паспорт, с цел да посетят Обединеното кралство и пътуването единствено с персонална карта ще бъде невероятно.

Сезонните служащи към този момент ще би трябвало да аплайват за краткосрочна работна виза, даваща им опция да работят в Англия за интервал до 6 месеца.

Англия към този момент няма да бъде част от програмата за продан на студенти „ Еразъм + “. За страдание Англия реши да спре присъединяване си в програмата за продан „ Еразъм + “ и вместо това ще сътвори и финансира лична стратегия за продан - Алън Тюринг. Студентите от Европейски Съюз към този момент няма да могат да вземат участие в програмата за продан във Англия и по този метод индиректно ще изгубят достъп до една от положителните просветителни системи в света.

Достъпът на студенти до по-ниски такси за образование и нисколихвени студентски заеми ще бъде стеснен. Студентите от Европейски Съюз към този момент няма да могат да се възползват от по-ниските такси за обучение в английските университети. На този стадий някои университети на Острова преглеждат опцията да продължат да дават тази опция на студенти от Съюза, с цел да не изгубят огромна част от своите квалифицирани фрагменти. Студентите от Европейски Съюз към този момент няма да дават отговор на изискванията за английските студентски заеми, които като един добре открит модел до в този момент предоставяха достъп на хиляди младежи до университети от международен сан.

Така след близо 4 години различия и неустановеност, съглашението открива нови правила. Макар и да лимитират сегашните свободи, от които жителите на Европейски Съюз и Англия са се възползвали, съглашението е стъпка за развиване на новите бъдещи връзки.

В момента отрасловите комисии на Европейския парламент деликатно преглеждат и разискват съглашението, като проучват всички негови аспекти. То ще стане факт и ще влезе в действие единствено когато бъде утвърдено от Европейския парламент. За гласуването на комерсиалното съглашение с Англия е планувана изключителна пленарна сесия в края на февруари т.г.

Един от най-важните финансови аспекти, който се разисква в комисията по Регионално развиване е за по този начин наречения Резерв за адаптиране след Брекзит (Brexit Adjustment Reserve). Този финансов инструмент бе препоръчан от Европейската комисия в края на декември и ще е на стойност 5 милиарда евро. Предвиден е да помогне в първите 30 месеца за противопоставяне на неподходящите стопански и обществени последствия в държавите-членки и секторите, които са най-силно наранени от Брекзит.

80% от тези 5 милиарда евро ще доближат европейската стопанска система още през 2021 година Средствата за всяка държава-членка ще бъдат изчислени въз основата на предстоящото влияние от края на преходния интервал върху стопанската система на всяка от тях. Сред критериите за оценка ще са относителната степен на икономическа интеграция с Обединеното кралство, в това число търговия със артикули и услуги. В предварителните планове на Европейската комисия, за България са планувани 9,2 млн. евро. Сумата, отделена за страната ни, е много по-малко, в сравнение с по-силно стопански обвързаните страни с Англия, като Ирландия, Нидерландия, Германия, Франция или скандинавските страни.

Точно тук е значимо да отбележим, че от в този момент нататък връзките с Обединеното кралство ще се водят на двустранна основа. България би трябвало ускори своите дипломатически контакти с институциите на острова и да пази своите ползи. Каналите за връзка и влияние на европейските институции могат да се употребяват дейно единствено в случай че ние самите работим интензивно и умело.

Правителството би трябвало бързо да стартира работа по двустранни съглашения в основни за българските жители области, като образованието да вземем за пример. Всяко закъснение от страна на държавното управление от тук нататък ще има директни последствия за българските жители намерили или търсещи реализация във Англия. За страдание не виждам нито осмисляне, нито директни дейности от страна на нашата страна в помощ на българските жители, студенти, служащи и бизнес там.

Новите действителности изискват и нови тактики. България би трябвало да има интензивно присъединяване в развиването на тези двустранни отношение, тъй като те ще са от основно значение за младежите.

Цветелина Пенкова

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал: https:

.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР