Макар че научната общност продължава да тъгува по работилия повече

...
Макар че научната общност продължава да тъгува по работилия повече
Коментари Харесай

Какво е времето на Марс? Вижте сами! НАСА публикува ежедневно данните от метеорологичните измервания на новата мисия ИнСайт.

Макар че научната общественост продължава да тъгува по работилия повече от 14 години марсоход “Опортюнити ”, проучването на Марс продължава. Новопристигналата спускаема задача “ИнСайт ” следва откритите практики от “Спирит ”, “Опортюнити ” и “Кюриосити ” за публикуването на всички фотоси от повърхността на Марс в действително време. От през вчерашния ден към този момент има и нова процедура – всички метеорологични измервания ще се дават всекидневно за свободно прилагане в общественото пространство!

Метеорологичната информация е налична на този уеб страница: 

Не е изненадващо, че на Марс е много студено. В неделя времето бе типично за мястото, където работи “ИнСайт ” – равнината Елизиум, както и за сезона – късна зима. Максималните температури доближиха до -17 °C, а минималните паднаха до -95 °C. Скоростта напразно стигна до 16.9 метра в секунда, а посоката му бе югозападна.

Метеорологичната станция на борда на “ИнСайт ” на име APSS е създадена от интернационален екип. Компонентът TWINS (съкращение от Temperature and Winds for InSight) е основан от Испанския метеорологичен център в Мадрид, Испания – точно той мери температурите и скороста напразно. Към APSS има още магнетометър, основан от Калифорнийския университет – Лос Анджелис, както и сензор за налягането, основан от частната компания TAVIS в Съединени американски щати.

За повече информация: НАСА

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР