Макар че европейските лидери обещаха да спрат доставките на газ

...
Макар че европейските лидери обещаха да спрат доставките на газ
Коментари Харесай

Guardian: Путин използва България и Полша като опитни мишки в икономическата война с Европа

Макар че европейските водачи дадоха обещание да спрат доставките на газ и нефт за Кремъл, действителността демонстрира, че това е извънредно мъчно постижимо в кратковременен проект. Ще има най-малко една студена зима, преди огромни енергоемки стопански системи като Германия и Италия, които са мощно подвластни от Русия, да могат да употребяват други източници, предвижда Роб Дейвис в обява във в. „ Гардиън “.

Добре информиран за това, Владимир Путин насочи сигнален залп тази седмица. С въвеждането на закон, съгласно който задграничните купувачи би трябвало да заплащат за газ в рубли, той

трансформира Полша и България в опитни мишки.

Когато те отхвърлиха да изпълнят настояванията на Кремъл, той разгласи, че няма да получават повече газ от Сибир по газопровода " Ямал ". Това решение може да провокира енергийна война, в случай че Русия извърши опасността на Путин и трансформира големите си газови ресурси в оръжие против Европа.

Защо Полша и България?

Изглежда тези страни са подбрани с изключително внимание. По данни на Евростат за 2020 година Полша получава към 45% от естествения си газ от Русия. По европейските стандарти това не е доста, само че Полша поддържа Украйна политически и военно повече от всяка друга европейска страна.

България е по-малко застрашена от съветски военни дейности, само че е по-зависима от съветския газ, който покрива 73% от потребностите ѝ.

Нанасянето на удари по тези страни разрешава на Путин да тества силата на своето енергийно оръжие върху двама разнообразни съперници: единият съставлява действителна опасност (Полша), до момента в който другият (България) наподобява просто по-уязвим и може да послужи като явен урок за други страни в същото състояние.

И двете страни обявиха, че ще устоят -

и обстоятелствата наподобява са на тяхна страна. Договорът на Полша с " Газпром " по този начин или другояче изтича в края на годината, а Варшава от дълго време влага в различни източници.

" Полша е съседка на Германия, тъй че може да внася оттова ", споделя Том Марцек-Мансер, водещ газов анализатор в консултантската компания ICIS. „ Тя разполага със личен терминал за полутечен природен газ (LNG), а нов газопровод от Норвегия ще стартира да действа по-късно тази година. И най-после, Полша прозорливо е натрупала ресурси, очаквайки какво може да се случи.

Ситуацията в България е малко по-неблагоприятна, само че тя разполага с втори газопровод към Гърция, който ще бъде пуснат в употреба по-късно тази година. Една българска компания неотдавна поръча доставка на полутечен природен газ през гръцко пристанище. Това допуска, че са планувани доставки от други източници.

Според Марцек-Мансер Путин е дал ясно да се разбере, че думите му за готовността да спре доставките на газ за " вражески " страни, в случай че те откажат да заплащат в рубли, не са празна опасност. " Има доказателства, че това не е блъф ", сподели той.

Това значи, че страните и фирмите, които купуват съветски газ, ще

би трябвало да решат дали да заплащат в рубли.

Унгария, която е необичаен европейски другар на Кремъл, към този момент се съгласи с съветските претенции. Според Блумбърг най-малко четири компании са последвали този образец.

Латвия, която дружно с Литва и Естония получава целия си газ от Русия още от 2020 година, даде обещание да спре да купува по принцип. Ключова опция за по-малките страни, които първи в Европа отхвърлиха съветския импорт, е терминал за полутечен природен газ в Литва.

Европейската комисия съобщи, че страните не би трябвало да заплащат в рубли

и че спазването на съветското условие би нарушило глобите на Европейски Съюз. Русия обаче упорства заплащанията към „ Газпромбанк “ да се правят в евро или долари и по-късно да се обръщат в рубли. Теоретично това също би било нарушаване на глобите. Миналата седмица обаче Комисията означи, че договорите могат да бъдат променени, с цел да бъдат приведени в сходство с това изискване.

Това е добра вест за огромни стопански системи от ранга на Италия и Германия. Последната получава до 60% от своя газ от Русия. Според Берлин ще е належащо известно време, с цел да се сведе ролята му до нула.

Ще има ли нов скок на цените на горивата?

Много ще зависи от това дали Русия ще отиде към ескалация. Холандският недопечен нефт TTF, европейският бенчмарк, стартира седмицата на 92 евро, само че в сряда доближи 115 евро в отговор на намаляването на доставките на газ от Кремъл за Полша и България. Увеличението беше с 20%, само че до обяд цената се върна на 107 евро - към момента с 15% по-висока от първичната стойност.

Британските снабдители на сила купуват нефт от локалния пазар на едро, само че с течение на времето и най-малкото нарастване на европейските цени ще засегне и тях - както и английските консуматори.

Но с цел да бъде Европа наранена от по-голяма ударна вълна, Русия ще би трябвало да отреже огромни купувачи като италианската Eni и немската Uniper. Но от това ще пострадат и съветските облаги, тъй че по-вероятно е да се реализира някакъв компромис във връзка с заплащанията, както загатна Европейската комисия. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР