Макар България и Русия да не преминават през най-добрия етап

...
Макар България и Русия да не преминават през най-добрия етап
Коментари Харесай

Митрофанова за 3-ти март: В известен смисъл сме от различните страни на барикадите

Макар България и Русия да не минават през най-хубавия стадий в връзките си и в прочут смисъл са от другите страни на барикадите, сигурна съм, че за всеки жител на България 3 март остава специфичен ден, а споменът за Руско-турската война към момента е заветен. Това споделя във видео послание във връзка националния празник съветският дипломат в София Елеонора Митрофанова.

За втора поредна година тя сервира цветя пред паметника на връх Шипка ден преди националният празник, с цел да не рискува офанзиви от съперници на войната на Русия против Украйна. Любопитна детайлност е, че Митрофанова е била съпроводена от изпълняващия длъжността дипломат на Беларус Никита Лешуков.

В обръщението съветският дипломат добавя, че и се желае историческата правдивост и мъдрост постоянно да надвиват над краткосрочните политически ползи. " Героите да не се не помнят. Войната против монументи да няма място - в нея липсва и смисъл, и достойнство, и героизъм. Вярвам, че както нееднократно се е случвало, ще преодолеем актуалните компликации и ще се върнем към градивно и взаимноизгодно съдействие ", добавя дипломатът.

В обръщението си тя показва, че няма положителни войни, а има обективни войни, като Руско-турската война от 1877-1878 години е тъкмо такава и крайъгълно събитие в общата история на двете страни.

" Ролята на Русия в Освободителната война е записана освен върху хартия. За нея приказват имената на българските села и улици, отлети от бронз монументи, даже основите на държавното устройство. Паметта й най-сетне е зашита в генетичния код на българите, а той не може да бъде пренаписан по различен метод с изключение на посредством заличаване на самия народ ", споделя още Митрофанова.

Всичко за честванията на трети март вижте

Защо съгласно историците 3-ти март е най-неподходящата дата за народен празник
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР