Мажоритарният собственик на фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев

...
Мажоритарният собственик на фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев
Коментари Харесай

Цветан Василев поръчал да платят 20 000 евро на следовател и да "реши проблема"

Мажоритарният притежател на банкрутиралата Корпоративна комерсиална банка (КТБ) Цветан Василев е дал пари на юриста си Лазар Караделиев, с цел да " реши правосъдните проблеми ". Още на 26 май 2014 година самият Василев е получил призовка от следовател Надежда Куюмджиева да се яви по отношение на следствието. Вместо това, той се свързал с юриста си Караделиев, попитал го дали познава следовател Куюмджиева и поръчал да й бъдат дадени 20 000 евро, " с цел да се оправят нещата ".

Това описа в следващия си разпит пред профилирания углавен съд главният очевидец на прокуратурата по делото за банкрута на банката Бисер Лазов, който е бил основен счетоводител на КТБ и един от най-приближените хора на Василев. По думите на Лазов, Василев оставил парите в кабинета си, а дали и до кого е стигнала сумата, той не можа да каже.

Основният очевидец описа и че през май 2014 година, към месец преди КТБ да бъде сложена под специфичен контрол от Българска народна банка, изпълнителните шефове на банката са били призовани в следствието на разпит по следствие за източването на банката.

Ден преди да стартират обиските в офисите на Василев и в банката, журналистът Огнян Стефанов се обадил на Лазов и му споделил наложително да се срещне с юрист Караделиев. На среща късно вечерта в столично заведение Караделиев предизвестил Лазов за идната акция с думите: " Ще ни атакуван ". Лазов не сподели от кое място юристът е имал тази информация.

Лазов изясни, че бил инструктиран, да отиде в офисите на бул. " Цар Борис III " и да чака " офанзивата от полиция и прокуратура ". Той извършил нареждането и видял счетоводители и адвокати, които запечатвали пространствата и изнасяли документи.

Василев бил в Солун, преди да замине за Виена

На 13 юни вечерта Цветан Василев се обадил на Лазов и му разпоредил да тръгне към Солун, с цел да се видят там. Лазов дошъл и се срещнал в Василев и брачната половинка му Антоанета в хотела, в който двамата били отседнали.

" Първоначално и двамата ми изглеждаха доста спокойни, само че когато с Василев останахме уединено, видях, че е мощно обезпокоен. Получих указания да спомагам на Огнян Стефанов и на Лазар Караделиев. На потегляне няколко пъти ми повтори, че всичко ще се оправи и да не се тормозя, както и че ще вземе ограничения ", описа пред съда главният очевидец.

На 16 юни работния ден изглеждал обикновено за Лазов, само че сътрудниците му обсъждали претърсванията в офисите. В първите дни на следствието, Цветан Василев поръчал на Лазов и на изпълнителния шеф Орлин Русев да му се обаждат единствено от стационарен телефон, който е отвън КТБ.

Според Лазов, Василев търсил способи по какъв начин да избави банката, желал информация за неналичията в основната каса и мислел разновидности по какъв начин да ги запълни като една от концепциите му била да ги прикрие с нови заеми. Останалите изпълнителни шефове обаче не били съгласни и декларирали: " Който си е вземал пари от касата на банката, да се оправя ".

Сам е изискал банката да бъде сложена под контрол

Цветан Василев е взел самичък решението КТБ да бъде сложена под контрол. Алтернативата е била банкерът да обезпечи със свои средства капитализация за 1,5 милиарда лева или да изиска финансова помощ за тази сума, съобщи още Лазов.

Той описа в детайли, че от август 2013 година до март 2014 година Цветан Василев е дал над 350 000 лева на Огнян Стефанов на ръка. Срещу тях трябвало да се обезпечават позитивни изявления за Василев и злепоставящи за врагове на банкера. За този интервал били платени към 300 млн. лева от КТБ за активността на ТВ7.

" Една сума от 20 000 евро е била обезпечена в кабинета на Цветан Василев, в който са участвали Огнян Стефанов и Карадалиев. На два пъти са били обезпечавани от по 250 000 евро и 200 000 лв.. По този метод, съгласно Бисер Лазов, за две седмици Цветан Василев е дал на Стефанов и Карадалиев общо 520 000 евро и 200 000 лв., които са взети от касата на КТБ. И надлежно му е била дадена задача да обезпечава когато е належащо средства на Огнян Стефанов и на Карадалиев за застраховане на зародили проблеми по воденото досъдебно произвеждане ", заключи показанията на главния очевидец прокурор Даниела Начева след края на разпита му.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР