Мъжкият национален отбор ще започне квалификациите за Евро 2024 този

...
Мъжкият национален отбор ще започне квалификациите за Евро 2024 този
Коментари Харесай

Националите преди новите квалификации: Край на мъките или 20 години без голям футболен форум

Мъжкият народен тим ще стартира квалификациите за Евро 2024 този петък с дуел против Черна гора. Мачът ще се играе в Разград от 19:00ч. 
Прочетете още
В групата България попадна дружно с тимовете на Сърбия, Унгария, Черна гора и Литва. 

Националите несъмнено заиграха по различен метод при новия селекционер Младен Кръстаич и от четири дуела записаха три триумфа и едно тъждество и още нямаме загуба при сръбския експерт . България приключи и на второто място в групата си в Лигата на нациите и остана в играта за възможен бараж в случай че не успее да се класира посредством естествените квалификации. 

Националите излизат с вяра, че този път могат да си обезпечат първите две места в групата и да сложат завършек на тъгите. Ако не успеем да се класираме и този път черната серия без огромен футболен конгрес за националите ще стане цели 20 години, което несъмнено към този момент ще е много пагубно. 

Всъщност играчите на Младен Кръстаич нямат право на доста неверни стъпки, тъй като тимовете са по-малко в група общо 5, а срещите едвам 8. Квалификациите ще се проведат в границите на календарната година. Реално още след първите два мача - домакинство на Черна гора и посещение на Унгария ще си проличи дали " лъвовете " ще са в играта за класиране или бързо ще се сбогуват с възможностите си за класиране на огромен футболен конгрес. При две загуби или тъждество и загуба в първите два мача възможностите за класиране стават съвсем нулеви. 

За първи път от много време в групата няма изявен любимец като Франция, Англия, Италия, Нидерландия, Швеция, Хърватия, Швейцария, Дания през последните години точно с сходни тимове националите са в една група. Това несъмнено е плюс, само че и Сърбия и Унгария са си участници на огромни футболни конгреси в последните години, а България е без присъединяване от съвсем 20 години на какъвто и да било огромен футболен конгрес. 

Статистиката обаче не е на наша страна , тъй като досега националите са завършвали на 4-то място в групите си пет европейските и международни квалификации, а в пресявките за Евро 2012 даже бяха последни в групата. От черната серия без класиране най-близо бяхме за присъединяване на Евро 2008, когато завършихме на единствено точка зад втория Нидерландия, който си обезпечи класиране на шампионата. За последно бяхме покрай класиране за Евро 2020, когато участвахме в баражите от Лигата на нациите. Там обаче " лъвовете "  отпаднаха още в полуфиналния бараж против Унгария и не съумяха да стигнат до борбата за непосредствено класиране против Исландия. 

Сърбите имат над 20 играчи от топ 5 шампионатите, а измежду тях са и звезди като Душан Влахович и Филип Костич от Ювентус, Сергей Милинкович-Савич от Лацио, Душан Тадич от Аякс, Александър Митрович от Фулъм и много други. Определено точно " плавите "  са любимците в групата ни, само че дали Младен Кръстаич, които водеше тима на Мондиал през 2018-а година няма успее да спре родината си за класиране за следващ път на Европейско състезание. Начело на сърбите е легендата Драган Стойкович - Пикси, които не беше уволнен след Мондиала през 2022-а година и остана на поста си. Със Сърбия последно сме се срещали в контрола през 2010-а година, която губим с 0:1 в София. Отдавна не сме играли в квалификации против тях. 

Любопитно е, че макар мощния си състав в последните години сърбите не са играли на Европейско състезание от 2000-а година , само че за сметка на това в последните Световни шампионати са изпуснали единствено две през 2002 и 2014 години. 

Унгария е вторият много тежък тим в нашата група . Тимът съумя да се класира за последните две европейски шампионати - 2016 и 2020, а за 2020-а България игра точно против унгарците в полуфинална плейофна борба за класиране, която националите изгубиха с 1:3 в София и отпаднаха, а " маджарите " победиха Исландия и си осигуриха място на шампионата. 

Унгарците не разполагат с играчи от подобен диаметър като Сърбия, само че въпреки всичко имат няколко звезди като Вили Орбан от Република България Лайпциг, Атила Салай от Фенербахче, Доминик Собослоай също от Република България Лайпциг и Роланд Салай от Фрайбруг. Треньор на унгарците е Марко Роси, който е отпред на отбора от 2018-а година и ги класира на Евро 2020. 

За страдание даже Черна гора има футболисти в мощни тимове за разлика от националите ни . Звездите на черногорците са Стефан Савич от Атлетико Мадрид, Адам Марушич от Лацио и Стефан Йоветич от Херта. С Черна гора сме играли най-редовно в последните години и макар, че тимът е един от най-младите, с народен отбор от 2007-ма години, България ще играе за четвърти път в квалификации против черногорците, с които имаме разнообразни резултати. За последно двата тима бяха още веднъж в една квалификационна група за класиране на последното Европейско 2020. Селекционерът на Черна гора е Миодраг Радулович, който е бил треньор в голям брой тимове, а националният тим пое през 2020-а година. 

Литва е новобранеца в нашата група, само че несъмнено не е тим, който може да бъде подценяван , тъй като преди съвсем две години загубихме точно от литовците. В Литва няма звезди, а главните им играчи се състезават за тимове в Румъния, Кипър и Израел. България игра тъкмо в предишните квалификации за Мондиала в Катар 2022 против Литва. Националите записаха победа в София с 1:0 и изгубиха срамно с 1:3 във Вилнюс. Треньор на литовците е Едгарас Янкаускас, който е един от най-успешните футболисти на Литва и единственият печелил Шампионската лига с Порто през 2004г. 

Ако не съумеят да преодолеят квалификациите " лъвовете " могат да имат и втори късмет да доближат до Европейското в Германия . Той е посредством бараж от класирането в Лигата на нациите. България приключи на второто място в групата си, само че да доближи до баража ще би трябвало да се надява тимовете пред нашите да се класират посредством естествените квалификации. Така, че баражът не е изцяло сигурен в случай че не успеем в формалните пресявки. 

Дали България ще успее да счупи каръка или отново ще останем без огромен футболен конгрес ще научим или през ноември тази година, или през март следващата година, когато са баражите от Лигата на нациите. 

Ето и по какъв начин се класираха националите в квалификациите в интервала 2006-2022: 

2006 международни квалификации 3-то място с 15 точки на 9 точки от второто място 

2008 европейски квалификации 3-то място с 25 точки на една точка от второто място

2010 международния квалификации 3-то място с 14 точки на 4 точки от второто място 

2012 европейски квалификации 5-то последно място с 5 точки на 7 точки от второто място

2014 международни квалификации 4-то място с 13 точки на 3 точки от второто място, което обаче не обезпечава бараж поради по-лоши индикатори от останалите втори тимове

2016 европейски квалификации 4-то място с 11 точки на 8 точки от третото място 

2018 международни квалификации 4-то място с 13 точки на 6 точки от второто място 

2020 европейски квалификации 4-то място с 6 точки на 9 точки от второто място - загуба в полуфиналния бараж от Лигата на нациите против Унгария с 1:3 в София 

2022 международния квалификации 4-то място с 8 точки на осем точки от второто място 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР