Мъжете, които живеят сами дълги години и тези, които са

...
Мъжете, които живеят сами дълги години и тези, които са
Коментари Харесай

Самотата влияе върху здравето на мъжа

Мъжете, които живеят сами дълги години и тези, които са претърпели няколко развода или раздели, са изложени на повече опасности за здравето спрямо дамите, откри проучване на учени от университета на Копенхаген, представено от "Медикъл Експрес ".

"Рискът от възпалителни процеси при мъжете, живели сами повече от шест години и претърпели две или повече раздели или разводи, е по-висок спрямо дамите. Тук под инфектиране разбираме хронично раздразнение на тъканите, а не положения, провокирани от вируси или бактерии. В това отношение мъжете са изключително уязвими. Трябва да помислим за специфични начинания, ориентирани към мъжете, които претърпяват раздели или живеят сами дълги години ", изясни проф. Рике Лунд от факултета по публично здраве, която е началник на проучването.

То е обхванало 4835 мъже и дами от Дания на междинна възраст, които били изследвани посредством разбор на данни, отговори на анкети и кръвни проби за възпалителни процеси в продължение на повече от двадесет години. Нивата на инфектиране са регистрирани в интервала 2009-2011 година, когато участниците са на възраст 50-60 години.

"Хроничното инфектиране на тъканите се свързва с голям брой болести като атеросклероза, деменция и нараснала смъртност. Известно е, че незначителното, само че дълготрайно покачване на С-реактивния протеин е обвързвано с нараснал риск от сърдечносъдови заболявания, а сходно нарастване се следи в тази група мъже ", сподели Лунд.

Учените са открили връзка сред самотния живот и леко нарасналите равнища на инфектиране при мъжете, като са отчели и ред фактори като възраст, степен на обучение, личностни характерности, болести, остри възпаления и съществени негативни събития в детството.

Разделите могат да се предотвратят, само че резултатите от проучването не значат, че би трябвало да останете с колегата си непременно, акцентира Лунд.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР