Мъже от Приморско разчетоха тракийски календар върху съд на 3000

...
Мъже от Приморско разчетоха тракийски календар върху съд на 3000
Коментари Харесай

Изумително! В Приморско разчетоха тракийски календар върху съд на 3000 години

Мъже от Приморско разчетоха тракийски календар върху съд на 3000 години.

Мистиката на траките притегля вниманието на инженера Мескян Палов и икономиста Андрей Шурелов в музея в морския град. Тя считат красивите стенописи върху глинено зърнохранилище от ранната желязна ера за отброяване на етапите на луната и изгревите на слънцето.

Ако учените потвърдят откритието, този съд за предпазване на зърно може да се окаже първият документ за писмен календар на траките.

 Тракийски календар

Находката е открита в могила край тракийското светилище Бегликташ, отдадено на Богинята Майка и Бога Слънце. Според археолозите през дребен триъгълник в камъните на светилището се мери лятното слънцестоене. Мъжете обаче откриват детайлно отброяване на всяка фаза на луната и всеки изгрев на слънцето.

„ Ако нямаме десетична бройна система и би трябвало да отмерим нещо, някакъв такт, който не е цяло число, дробите ще ни оказват помощ и в действителност и то евентуално тъкмо по този начин е било”, изяснява Мескян.

По думите на Андрей всеки може да употребява календара в всекидневието си.

Младите откриватели се надяват външни експерти да се поинтересуват от проучването им. Уредниците в локалния музей обаче за в този момент не поддържат тезата, че върху съд е изобразен календар.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР