Мъже, жени, дори деца: все повече стават случаите на сексуално

...
Мъже, жени, дори деца: все повече стават случаите на сексуално
Коментари Харесай

Изнасилени от руски войници: как Украйна помага на жертвите


Мъже, дами, даже деца: от ден на ден стават случаите на полово принуждение над украинци, осъществено от съветски бойци. Украйна поставя огромни старания, с цел да помогне на жертвите и да документира закононарушенията.

По данни на украинските управляващи и правозащитни групи, в хода на съветската война . " Днес доста се приказва за случаи на полово принуждение освен над дами в регионите, окупирани от съветската войска, само че също и над деца, мирни поданици и даже над мъже. Това ни кара да пренасочваме държавни запаси, с цел да предоставим помощ на тези хора ", съобщи украинската вицепремиерка Олга Стефанишина, отговаряща за европейската и евроатлантическата интеграция на страната.

За да бъдат документирани тези закононарушения, а на отговорните да им бъде потърсена отговорност, в Киевска област е над жители. Членовете ѝ обикалят освободените региони и беседват с локални хора, с цел да съберат цялата налична информация. От 9 май такава мобилна група работи и в Сумска област.

" Не е допустимо да се обзет цялостните мащаби "

Освен идентифицирането на жертвите на полово принуждение в изискванията на война, както и документирането на показания, мобилните групи оказват сложна помощ: психическа, здравна, обществена, юридическа и рехабилитационна. В тях вземат участие хора, които имат опит в работата с потърпевши от домашно принуждение, експерти в областта на закононарушенията против деца, както и психолози и следователи.

За този тип закононарушения няма отминалост, споделя пред ДВ украинската заместник-министърка на вътрешните работи Екатерина Павличенко. " Няма да успеем да разкрием в цялостен мащаб тези закононарушения, само че се стремим да създадем нужното и да предадем събраната информация в интернационалните институции, с цел да разбере светът какво е предизвикала Русия на мирното население на територията на Украйна ", прибавя Павличенко.

По нейните думи досега следователи от Националната полиция са образували 10 наказателни каузи по обвинявания против съветски военнослужещи за полови закононарушения, осъществени във краткотрайно окупираните територии на Украйна. Този брой не отразява целия размер на заведените каузи, защото тези закононарушения се разследват и от други правоприлагащи органи на Украйна.

Как работят профилираните мобилни групи?

По данни на Людмила Денисова, пълномощничка на Върховната Рада на Украйна за човешките права, единствено през първите две седмици на април на горещата линия за жертвите на полови насилия е имало 400 позвънявания. Освен посредством срещи с пострадали и очевидци в освободените обитаеми места, специалистите в мобилните групи събират информация и от обществените мрежи, от правозащитни групи, доброволци и деятели, проучват данните и въз основа на тях възнамеряват своите направления.

От средата на април специалистите са посетили 16 обитаеми места в общините Макаров, Буча и Бородянск, както и в Броварския регион на Киевска област, споделя Олга Юкевич, която управлява такава мобилна група. На някои места подозренията за осъществени полови закононарушения не са се удостоверили, само че това не значи, че там не е имало такива. " Просто част от хората са избягали и още не са се върнали, а други не са подготвени да приказват за това ", прецизира Юскевич.

Скоро в Украйна ще бъдат основани профилирани центрове за оказване на помощ на жертви на полови закононарушения - от психична до юридическа. Това ще остане частично в границите на съдействието с Организация на обединените нации, оповестява пред ДВ Екатерина Павличенко. Тя напомня, че при започване на май украинското държавно управление подписа с Организация на обединените нации Меморандум за съдействие за попречване и противопоставяне на половите насилия в изискванията на война.

Според психоложката Олга Зинченко своевременната помощ е извънредно значима, с цел да се предотвратят по-сериозни последствия за жертвите. Много от тях могата да развият депресивни и други разстройства, омерзение от личното тяло, проблеми в интимните връзки. При жертвите на полово принуждение не са изключени и опити за самоубийство.

***

Вижте и това видео от нашия списък:
" Те изнасилиха и убиха щерка ни. Мразим съветския свят. "
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР