Мъжът е подавал неверни сигнали срещу различни хора, че го

...
Мъжът е подавал неверни сигнали срещу различни хора, че го
Коментари Харесай

Глобяват с 2000 лева русенец за подаване на фалшиви сигнали на телефон 112

Мъжът е подавал погрешни сигнали против разнообразни хора, че го тормозят и заплашват

Решението на Районен съд – Русе, с което е доказано наказателно разпореждане за налагане на санкция на М. Г. за подправени сигнали на тел.112, е оставено в действие от касационната инстанция и към този момент е дефинитивно.

През интервала м. юли - м. август 2021 година 35-годишният мъж неведнъж се е обаждал до ЕЕН 112, оплаквайки се от най-различни хора, че го тормозят и заплашват, като общото сред всички тях е, че не са същински, за което му е и съставян сигнален протокол по ЗМВР да не злоупотребява с позвъняванията си до този номер.

На 11.08.2021 година в 08:24 ч. той още веднъж позвънил на ЕЕН 112, като изискал подпомагане по отношение на това, че неговият комшия и другар В. К. го тормозил, искайки да закупи от него и родителите му ракия. Сигналът бил признат и в тази връзка бил изпратен полицейски патрул за инспекция на случая. Служителите на реда открили, че входната врата на къщата е заключена, звъняли на звънеца, викали по име жалбоподателя, свирили неведнъж с клаксона и пускали сирената на служебния автомобил, само че никой не отворил. Позвънили на мобилния номер, от който бил подаден сигнала, само че телефонът бил изключен. Същия ден към 16:20 ч. различен патрул също посетил адреса по отношение на подадения сигнал, само че още веднъж в парцела нямало никой. Проверка била предоставена на чиновник от Районното ръководство, който разговарял и снел писмени пояснения от жалбоподателя и от неговия комшия.

В хода на инспекцията станало ясно, че на 11.08.2021 година и двамата не са се намирали в това обитаемо място. Мотивът на М. Г. бил, че тъй като съседът го подразнил, решил да му направи „ мръсно “, подавайки сигнал с погрешно наличие на ЕЕН 112. За установеното нарушаване против жалбоподателя бил формиран акт, а след това и наказателно разпореждане, с което му била наложена минималната по закон санкция в размер на 2000 лева

В жалбата си М. Г. не отрекъл осъществяването на действието, само че твърдял, че се чувствал застрашен. Районен съд – Русе е удостоверил напълно наказателното разпореждане и е осъдил жалбоподателя да заплати разноските по делото в размер на съвсем 200 лева Според съда, са били налице единствено отегчаващи отговорността условия: двукратно изпращане на полицейски патрули до адреса и многочислени позвънявания до ЕЕН 112 с погрешно наличие, само че не е била налице процесуална опция да се наложи по-тежко наказване в хода на правосъдното произвеждане.

И касационната инстанция е стигнала до извода, че осъщественото от М. Г. административно нарушаване е потвърдено от справедлива и субективна страна. Доколкото постановената от полицейския шеф глоба от 2000 лева е по-благоприятна за жалбоподателя, „ то вярно районният съд е открил, че наложеното наказване не може да бъде изменено “. С тези претекстове Административният съд е оставил в действие решението на Районен съд – Русе като годно и законосъобразно, заради което то към този момент е в законна мощ.

Чл. 38. (1) ЗНССПЕЕН112: Който предава посредством ЕЕН 112 погрешни или заблуждаващи известия и сигнали за помощ, се санкционира с санкция от 2000 до 5000 лева, в случай че не предстои на по-тежко наказване.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР