Мъжът е от разградското село Трапище. Той носи инфекцията, показаха

...
Мъжът е от разградското село Трапище. Той носи инфекцията, показаха
Коментари Харесай

Овчарят от Разградско е болен от антракс

Мъжът е от разградското село Трапище. Той носи инфекцията, демонстрираха резултатите на Националната референтна лаборатория по изключително рискови инфекции към Националния център по заразни и паразитни заболявания - София.

Болестта не може да бъде предадена от човек на човек. Опасността идва при потреблението на месо от умряло от антракс животно, уточни пред Bulgaria ON AIR шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. доктор Тодор Кантарджиев. Той прикани санитарните управляващи да извърнат изключително внимание на селските стопани и да ревизират за заболели животни с кръвоизливи. Ако бъдат открити такива случаи, заболелият добитък би трябвало да бъде заровен дълбоко, където няма подпочвени води.

"Най-важно е да не се прави аутопсия на животното, тъй като тогава става рисково за околната среда. Спорите на антракса са едни от най-издръжливите микроорганизми. Инфекцията е изключително рискова, а единствено преди две години Националният център във Варна предизвести за опасност от такава. При провелата се инспекция от над 20 магазина бяха конфискувани локални творби, направени от инфектирана крава ", осведоми доктор Кантарджиев.

Той изясни, че смъртността при потреблението на месо от болно от антракс животно е 30%. Наранявания на ръцете по време на обработка на месото и кожата на животното също могат да бъдат съдбовни. В стопанството на овцевъда от разградското село Трапище са умрели 6 овце. Проби от две от тях бяха изпратени за проучване, а резултатите са негативни. В следствие обаче умира още едно животно, като проучванията от него ще са подготвени през днешния ден.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР