Мъж в северозападната иранска провинция Западен Азербайджан застреля 15-годишната си

...
Мъж в северозападната иранска провинция Западен Азербайджан застреля 15-годишната си
Коментари Харесай

Баща застреля 15-годишната си дъщеря в Иран заради SMS

Мъж в северозападната иранска провинция Западен Азербайджан з астреля 15-годишната си щерка, което локалните медии описаха като деветото " ликвидиране на достойнството ", осъществено от татко в Иран от март насам, предава Iranwire.

В известия в медиите се споделя, че убийството на Зилан Ейвази е станало в сутринта на 7 юли, когато изстрелите са отекнали в село Зивех, провинция Западен Азербайджан.

Причината за убийството е SMS известие, получено от младежа, пише вестник Etamad. Според някои отчети тя е била убита, откакто татко й е разкрил, че е имала връзка с момче.

Вестникът цитира източници, които споделят, че татко й е проявявал принуждение към Зилан и нейните братя и сестри в предишното и е взел участие в кавги с други селяни.

Чичото на Зилан сподели, че тийнейджърката има три по-малки сестри и брат и е била лишена от обучение през последните три години.

Точният брой на убийствата, известни като " убийства на достойнството " в Иран, не е прочут, само че през декември 2019 година държавната осведомителна организация ISNA заяви, че сред 375 и 450 такива убийства се случват годишно в цялата страна.

Мнозина в Иран упрекват ислямската правна система, както и патриархалната просвета и обичаи на страната за поощряване на среда, която разрешава убийства на " достойнството ".

Убийствата на достойнството санкционират дамите за по този начин нареченото оскверняване на фамилиите си , да вземем за пример като се въздържат от насилствен брак, стават жертва на обезчестяване, развеждат се, имат полови връзки или невярност. Социалната структура на достойнството като ценностна система, норма или традиция е главното опрощение за осъществяването на принуждение над дами.

Две такива убийства, при които 37-годишна жена и 17-годишен младеж изгубиха живота си от ръцете на личните си татковци, се случиха в западните ирански провинции Кюрдистан и Илам на 3 и 6 юни.

В още един случай на ликвидиране на достойнството, 24-годишна жена на име Ширван беше убита от татко си в провинция Западен Азербайджан на 9 май.

Седмица по-рано в село Дамростан, провинция Лорестан, татко лиши живота на 29-годишната си щерка, откакто тя се разведе със брачна половинка си.
 Шестима убити при самоубийствена офанзива против полицейски сектор в Иран
Шестима убити при самоубийствена офанзива против полицейски сектор в Иран

Загинали са двама служители на реда и четиримата нападатели
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР