Мъж, парализиран от врата надолу заради тежка гръбначна травма през

...
Мъж, парализиран от врата надолу заради тежка гръбначна травма през
Коментари Харесай

Мозъчен имплант „превежда“ мислите на парализиран човек в текст с 94% точност

Мъж, неподвижен от врата надолу поради тежка гръбначна контузия през 2007 година, може да комуникира още веднъж с помощта на мозъчен имплант. Технологичното устройство „ превежда “ мислите му в текст с 94% акуратност, написа „ Сайънс алърт “.

Устройството е част от дълготраен план, който цели благодарение на изкуствен интелект да се интерпретират мозъчни сигнали в написан текст.

В съответния случай пациентът е на 65 години. В мозъка му е вградено специфичното устройство. По време на опита мъжът бил помолен да си показва доста ясно по какъв начин изписва думи с писалка или молив. Докато правел това електродите, инсталирани в мозъка му, интерпретирали мозъчните сигнали в логаритми.

Външен компютър, който получава сигнал от електродите съумял да пресъздаде всички букви от писмеността, както и някои базови пунктуационни знаци.

При другите опити мъжът успявал да доближи скорости на „ писане “ от 90 знака в минута или към 18 думи в минута. Точността на писането била 94%, а при потреблението на автоматизиран коректор на неточности – 99%.

За съпоставяне – междинната скорост на писане на мобилен телефон във възрастовата група на мъжа е 115 знака в минута или 23 думи за минута.

Учените са безапелационни, че следва още доста работа по усъвършенстването на системата, само че капацитетът ѝ е голям.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР