Махса Амини и движението Жени, живот, свобода в Иран бяха

...
Махса Амини и движението Жени, живот, свобода в Иран бяха
Коментари Харесай

Махса Амини и иранското движение Жени, живот, свобода получиха наградата Сахаров

Махса Амини и придвижването " Жени, живот, независимост " в Иран бяха удостоени с тазгодишната премия " Сахаров ". Това е най-голямата премия на Европейския парламент за човешки права.

22-годишната Амини умря в Техеран предходната година до момента в който беше в ареста на нравствена полиция поради хипотетично нарушаване на разпоредбите за носене на хиджаб. Тя и придвижването зародило се след погребението ѝ бяха номинирани от трите най-големи партии в Народното събрание - Европейската национална партия, Социалистите и демократите и Renew Europe .

" Бруталното ликвидиране " на Амини " бележи повратна точка ", съобщи Роберта Мецола, ръководител на Европейския парламент, при оповестяването на спечелилите на 19 октомври.

" То провокира придвижване, водено от дами, което влиза в историята. Светът й скандира " Жени, живот, независимост " - три думи, които се трансфораха в сплотяващ зов за всички, които се борят за тъждество, за достолепие и независимост в Иран ", сподели тя.

Мецола добави, че премията отдава " респект на смелите и непокорни дами, мъже и младежи в Иран, които, макар че са подложени на все по-голям напън, водят битката за смяна ".

Смъртта на Амини през септември 2022 година провокира антиправителствени митинги в Иран, които се считат за най-голямата опасност за ислямското държавно управление след революцията от 1979 година

Властите дадоха отговор на вълненията с репресии против демонстрациите, вследствие на които починаха стотици хора, а хиляди бяха ранени.

Неотдавна беше обявено, че 16-годишната гимназистка Армита Гараванд е била нападната от полицията в метрото на Техеран на 1 октомври, тъй като не е носела хиджаб или ислямски шал на главата.

Наградата " Сахаров " за независимост на мисълта се присъжда всяка година от Европейския парламент. Наречена в чест на руския физик и политически отстъпник Андрей Сахаров, тя е учредена през 1988 година, с цел да отличава лица и организации, защитаващи правата на индивида и главните свободи, и се присъжда със сумата от 50 000 евро (53 000 долара).

Миналата година Европейският парламент присъди премията показан от своя президент, определени водачи и гражданското общество, в изискванията на пълномащабна инвазия на Русия.

Сред другите предходни лауреати са хвърленият в пандиза демократичната съпротива в Беларус и хвърленият в пандиза бранител на уйгурското малцинство в Китай Илхам Тохти .

Другите номинирани за тазгодишната премия " Сахаров " са правозащитницит е Вилма Нунес де Ескорсия и монсеньор Роландо Хосе Алварес Лагос от Никарагуа и три дами, които са се борили за правото на аборт - Юстина Виджинска от Полша, Морена Ерера от Салвадор и К олин Макниколас от Съединени американски щати.

По-рано през октомври придвижването за правата на дамите в Иран беше оценено и от Нобеловия комитет, който присъди на намиращата се в затвор иранска активистка за правата на дамите Наргес Мохамади. Комитетът призна стотиците хиляди хора, които " демонстрираха против политиката на теократичния режим на Иран, ориентирана към дискриминация и подтисничество на дамите ".
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР