Махса Амини, 22-годишната кюрдско-иранска жена, която почина в полицейски арест

...
Махса Амини, 22-годишната кюрдско-иранска жена, която почина в полицейски арест
Коментари Харесай

Иранката Махса Амини и вдъхновеното от нея движение „Жена, живот, свобода“ печелят наградата „Сахаров“ на ЕС

Махса Амини, 22-годишната кюрдско-иранска жена, която умря в полицейски арест в Иран предходната година, предизвиквайки международни митинги против консервативната ислямска теокрация в страната, беше удостоена с най-голямата премия на Европейския съюз за правата на индивида в четвъртък.

Наградата на Европейски Съюз, кръстена на руския отстъпник Андрей Сахаров, е основана през 1988 година в чест на лица или групи, които пазят правата на индивида и главните свободи. Сахаров, лауреат на Нобелова премия за мир, умря през 1989 година

Други финалисти тази година включваха Вилма Нунес де Ескорсия и римокатолическия свещеник Роландо Алварес — две емблематични фигури в битката за отбрана на човешките права в Никарагуа — и трио от дами от Полша, Ел Салвадор и Съединените щати, водещи битка за „ безвъзмезден, безвреден и легален аборт “.

Амини умря на 16 септември 2022 година, откакто беше задържана за хипотетично нарушение на закона за наложителното носене на забрадки в Иран. Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола сподели, че този ден ще „ живее в срам “, добавяйки, че нейното „ брутално ликвидиране “ бележи повратна точка.

„ То провокира придвижване, водено от дами, което прави история “, сподели тя, когато разгласи присъждането на премията на Амини и придвижването Жена, живот, независимост в Иран.

„ Светът чу виковете на „ Жени, живот, независимост “. Три думи, които се трансфораха в съединителен зов за всички, които се застъпват за тъждество, за достолепие и за независимост в Иран “, сподели Мецола.

Амини умря три дни откакто беше задържана от иранската морална полиция. Докато управляващите споделиха, че тя е претърпяла сърдечен удар, поддръжниците на Амини споделиха, че тя е била бита от полицията и е умряла вследствие на пострадванията си.

Смъртта й провокира митинги, които се разпространиха в цялата страна и бързо ескалираха в апели за свалянето на иранския четири- десетилетна ислямска теокрация.

Властите дадоха отговор с жестока принуда, при която повече от 500 души бяха убити и над 22 000 други бяха арестувани, съгласно правозащитни групи. Демонстрациите значително затихнаха при започване на тази година, само че към момента има необятно публикувани признаци на неодобрение. В продължение на няколко месеца дами можеха да бъдат видени намерено да парадират със забрадите в Техеран и други градове, което провокира възобновяване на репресиите през лятото.

Церемонията по награждаването ще се състои на 13 декември.

Миналогодишната премия беше присъдена на народа на Украйна и неговите представители за тяхната опозиция против съветската инвазия и непокорство по време на продължаващата война.

(AP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР