Магнезият е сред най-важните за цялостното здраве и благосъстоянието на

...
Магнезият е сред най-важните за цялостното здраве и благосъстоянието на
Коментари Харесай

20 от най-богатите на магнезий храни

Магнезият е измежду най-важните за цялостното здраве и благосъстоянието на организма електролити. Съдържа се главно в костите, меките тъкани, мускулите и единствено 1% се среща в кръвта. Липсата на магнезий има отрицателно влияние върху действието на редица тъкани, органи и системи в тялото, защото той взе участие в редица витални процеси.

Какви са изгодите от магнезия?

Значима е ролята на магнезия за всички витални системи. Той взе участие в стотици жизненоважни биохимични реакции в тялото. Доказано е присъединяване на магнезия и изгодата му в:

- контракциите и активността на мускулите,

- действието на сърцето и поддържането на сърдечно-съдовата система,

- регулирането на кръвното налягане и поддържането му в естествени граници,

- произвеждане на клетъчна сила,

- синтеза на митохондриите и протеините,

- метаболизма на костите,

- възстановяване на действието на имунната система посредством активиране на макрофагите,

- поддържане на естественото действие на нервната система, паметта и психическата резистентност,

- естествените функционалности на стомаха и червата,

- инсулиновата обмяна,

- клетъчното разделяне и други

Магнезият е потребен и при диабет вид 2, хора с тежка степен на затлъстяване, метаболитен синдром, атеросклероза, хронични възпалителни процеси. Минимизира риска от инсулт, повлиява удобно остеопорозата и покачва костната компактност, контролира производството на мелатонин и усъвършенства качеството на съня, намира приложение при болки, конвулсии и неприятни признаци, свързани с предменструалния интервал. Минералът е необходим  и на пациенти с ХОББ, астма, заболявания на дихателната система, запек, понижени когнитивни функционалности.

Основните признаци, по които може да отличите магнезиевия недостиг в организма са:
неритмична сърдечна активност, проблеми, свързани с действието на сърцето и съдовете, аритмии, интензивен сърдечен темп, чувство за мравучкане, вдървеност, изтръпване в крайниците, мускулни конвулсии, фастикулации – потрепвания, крампи, мускулна уязвимост, меланхолия или превъзбуда, гърчове, загуба на схващане, мигрена нарушаване в обмяната на веществата, затрудения в отделителните функционалности, проблеми със съня и др
При тежък недостиг на магнезий се предлага банкет на таблетки – лекарствена форма, а при рисков недостиг – в инжекционна форма, защото острият и нескончаем тежък дефицит е рисков освен за здравето, само че и за живота.

Страдащите от по-лек недостиг могат да набират изчезналото количество с промени в диетата и менюто. Редица храни доставят на организма високи дози магнезий и могат да оказват помощ за превъзмогване на недостига.

Кой са 20-те най-богати на магнезий храни?

1. Оризови трици

Те са измежду първенците, когато приказваме за наличие на магнезий. Само 100 гр. от тях са задоволителни, с цел да си набавим към 800 мг. от минерала – съвсем двойно на целесъобразната дневна доза за възрастен в положително здравословно положение.

2. Пшеничени трици

100 гр. от тях доставят цели 600 гр. магнезий – идеална храна за хората с магнезиев недостиг. Това ги подрежда на второ място измежду храните, богати на магнезий.

3. Тиквено семе

Леко, потребно за здравето, цялостно с витамини и минерали, то е способно да обезпечи на тялото цялата нужна дневна доза магнезий. Само 60 гр. от тиквеното семе са изцяло задоволителни, с цел да покриете дневната потребност от минерала. Това прави тиквеното семе първи избор на храна на магнезиев недостиг.

4. Ленено семе

100 гр. от продукта доставя на организма съвсем цялата нужна дневна доза магнезий. Може да поръсвате с него салатата или киселото си мляко, както и да го добавяте в разнообразни ястия и печива.

5. Шафранови ядки

Наред с потребните мазнини, цинк и витамини от група Б, които съдържат, шафрановите ядки са и измежду най-богатите на магнезий храни – съвсем 400 мг. на 100 гр.

6. Сусам и чия

Близки по наличие на магнезий до шафрановите ядки са сусамът и семената от чия.

7. Семките на динята

Обикновено чистим разхлаждащия и хидратиращ апетитен плод от семките, само че е добре да ги консумираме. Те са извънредно богати на магнезий и доставят на организма скъпи субстанции.

8. Спанак

Богат на магнезий, той оказва помощ за превъзмогване на дефицита в организма. 20% от дневната доза магнезий може да си доставите единствено със 100 гр. спанак. Повечето от зелените зеленчуци са богати на магнезий. Минералът се съдържа и в броколи, зеле. Може да разнообразявате дневното си меню с ястия и салати от посочените, с цел да преодолеете дефицита.

9. Ядки

Бадемите, бразилският орех, фъстъците, кашуто са ядки, които съдържат високи дози магнезий. Добавянето им към менюто ви в недопечен или печен тип, под формата на тахан, крем, паста, комплицирани с мед или просто поръсени върху чаша с мляко – те са идеална закуска, която зарежда с сила и доставя скъпи минерали и витамини на тялото, измежду които в най-високи дози е магнезият. Само 30 гр. кашу доставят на тялото съвсем 100 гр. магнезий.

10. Боб и соя

Тези варива са превъзходен източник на магнезий. Консумирайте бобена яхния, с цел да доставите минерала на организма си.

11. Черен шоколад

Наред с диетични, ниско калорични и растителни артикули, богат на магнезий е и шоколадът. Това важи изключително за черния шоколад. Високото наличие на какао в него го прави скъп източник на благотворния минерал и е приятност за душата и небцето. Именно какаото е това, което доставя на тялото минерала. Само  4-5 квадратчета от тъмната наслада доставят на тялото дневната нужна доза магнезий. Сладостта е богата и на антиоксиданти, които обезвреждат нездравословните свободни радикали и защищават клетките от увреждащото им деяние.
 Колко време би трябвало да се приема магнезий Колко време би трябвало да се приема магнезий
Безспорно магнезият е един от минералите, от които тялото ни се нуждае, в случай че желаеме да действа вярно и да имаме здрав имунитет. Л...

12. Авокадо

Плодът е богат на здравословни мазнини, витамини и минерали, които са от основна изгода за здравето. Сред тях в огромни количество е магнезият. Едно авокадо съдържа към 60 гр. магнезий.

13. Грах

Яхнията от вкусния зарзават ще ви достави с великодушни дози от минерала. В него ще откриете и скъпи фибри и аминокиселини.

14. Банан

В численост от вкусния, хранителен плод ще откриете 30-40 гр. магнезий. Това го прави добър избор за профилактика на недостиг.
 Kога се пие магнезият - заран или вечер? Kога се пие магнезият - заран или вечер?
Ако човек желае тялото му да действа вярно, то той би трябвало да си набира всички тези минерали и витамини, които са с фундаментално...

15. Фурми

Вкусните и потребни фурми са съвършен метод за подобрите общото здравословно положение, да утолите глада си за сладко без щета за фигурата и да доставите на тялото скъпия минерал.

16. Смокини

Вкусни, ароматни, сладки, цялостни с витамини, смокините също се подреждат измежду 20-те храни с най-високо наличие на магнезий.

17. Пълнозърнести храни и брашна

Важно при тях е да са отгледани от почва, която е богата на магнезий, плодородна и отпочинала. Ако почвата е бедна, храните, които е отгледала, няма да са толкоз богати на минерала, колкото се чака.
 Как да се справите с дефицита на магнезий? Как да се справите с дефицита на магнезий?
Дефицитът на магнезий доста утежнява качеството на живот и може да докара до съществени здравословни проблеми. Магнезият е основен ми...

18. Стафиди

Подобно на фурмите, сушените плодове и най-много стафидите са цялостни с магнезий. Те задоволяват и потребността за сладко, без да товарят организма със захар и нездравословни съставки.

19. Тофу

Храна, желана от вегетарианците, защото е богата на протеини, тя е потребна и за страдащите от магнезиев недостиг. 100 гр. съдържат цели 13% от дневната доза минерал.

20. Сьомга

Като цяло рибите са богати на магнезий изключително тлъстите риби. Сред тях най-богата на минерала е сьомгата. Тя съдържа и Омега-3 мастни киселини, както и витамини от групата Б.

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР