Магията на огъня и на Сирни Заговезни пресъздадоха в Деня

...
Магията на огъня и на Сирни Заговезни пресъздадоха в Деня
Коментари Харесай

Магията на огъня, Сирни Заговезни и Прошката

Магията на огъня и на Сирни Заговезни пресъздадоха в Деня на прошката на доста места в България.

Най-интересно за малчуганите беше ритуалното " Хамкане ", в което се пробваха да заловен с уста обичайна бяла халва. Присъстващите имаха опция да видят бутурниците или стреличките, които алегорично летят в нощта на Сирни Заговезни.

 Снимка: БТА

По време на празника беше запалена огнената клада, която озари поляните, а искащите имаха опцията да " прескочат " огъня за здраве.

Празникът на доста места приключи с българско хоро, на което се хванаха дребни и огромни.

 Снимка: БТА

" Традициите не трябва да се размиват и да се трансформират просто в шоу. Така нареченото иноваторство няма място в тях. Особено в случай че желаеме да съхраним това, което са ни завещали дедите. Жените нямат място в кукерския бит, тъй като той е обичайно мъжки. Недопустимо е и присъединяване на деца ". Това сподели в изявление за Българска телеграфна агенция етнологът и фолклорист проф. доктор Николай Ников. Той е ръководител на петчленното жури на 24-ия Международен маскараден фестивал " Кукерландия ", който се организира в Ямбол.

" Жени да играят кукери е все едно лазарки да бъдат мъже. Може и това да го доживеем - с джендъри и всички тези внушения, които идват от Европа и отвред. Но ние сме българи, длъжни сме да запазим и представяме на децата ни, това, което дедите са ни завещали. Българското е едно и то е неповторимо. Няма в Европа друга обичайната просвета с толкоз дълбоки корени и по този начин съхранена и в днешно време ", сподели проф. Ников.

 Снимка: БТА

" Децата могат да участват, да гледат, да попиват традицията и се учат, само че не и да вземат участие. Трябва да ги възпитаваме, както дедите ни са ги възпитавали. Нека запомнят, че кукер се става на избрана възраст. Едно време момчетата са знаели - като му завият пояса и го изкарат на хорото да стане ерген, тогава може да стане и коледар, а след това и кукер. Лазарката първо е " подявка ", момичето първо се учи от лазарките. А като получи нишани, че е желана за жена, чак тогава става " бояница " и повежда " буенека ", изясни етологът.

Още фотоси от празничния ден
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР