Магията на Нова година позволява да хапвате колкото си искате

...
Магията на Нова година позволява да хапвате колкото си искате
Коментари Харесай

Бърза и безумно вкусна новогодишна торта

Магията на Нова година разрешава да хапвате колкото си желаете торта и тя никак да не ви се залепи

Необходими Продукти

за блата


● яйца - 3 бр.
● захар - 2 ч.ч.
● прясно мляко - 1 ч.ч.
● ванилова захар - 1 бр.
● бакпулвер - 1 бр.
● какао - 3 с.л.
● брашно - 3 ч.ч.

сироп за блата


● захар - 1 ч.ч.
● вода - 1 ч.ч.
● коняк - 1 с.л.
● ванилова захар - 1 бр.

за крема


● сметана - 250 мл
● заквасена сметана - 200 г
● кисело мляко - 300 г гъсто
● захар - 1 ч.ч.
● сини сливи - 200 г сушени

тъмна шоколадова глазура


● шоколад - 100 г черен
● течна сметана - 50 мл

бяла шоколадова глазура


● шоколад - 100 г бял
● течна сметана - 50 мл
● орехи - смлени за поръсване в профил на тортата

Начин на подготвяне

Започнете със сините сливи, като ги измиете и залеете с вряла вода. След като омекнат, прецедете и ги нарежете на части. Поставете ги върху парче кухненска хартия да се отцедят.

За крема смесете киселото мляко със заквасената сметана и захарта, разбъркате добре. С миксер разбийте течната сметана на бухнал крем, на стадии към нея прибавете смесената с кисело мляко сметана и разбъркайте - би трябвало да получите гъст бухнал крем.

За блата отделете белтъците от жълтъците, разбийте белтъците със захарта на крем, прибавете жълтъците, прясното мляко, ваниловата захар и какаото, разбъркайте до еднородна маса.

Прибавете авансово смесените пресято брашно и бакпулвер на стадии, при непрестанно бъркане с шпатула до гладка примес.

Намажете тава с диаметър 28 см с масло, сипете сместа и поставете тавата в авансово нагрята на 200 градуса фурна и печете до подготвеност, като проверявате с дървена съчка за нея. Извадете тавата и оставете за 10 минути да се охлади блатът.

Извадете блата от тавата и разрежете на две равни елементи по хоризонтала, оставете да се поохладят.

През това време си пригответе сиропа за блатовете (вече два). В железен съд, разтопете захарта на карамел, прибавете водата и откакто заври, прибавете коняка, след 2-3 минути варене прибавете и ваниловата захар, отстранете от огъня.

Пристъпете към сглобяването на тортата, поставете едната част от блата в поднос и полейте с половината сироп. Мислено си разделете крема на три елементи, положете едната част от него и отмерено разпределете, подредете частите сини сливи от горната страна и следва втората част от крема, изравнете.

Поставете втората част от блата и полейте с останалия сироп, от горната страна и в профил на тортата разпределете третата и последна част от крема, заравнете тортата доста добре.

Пригответе си шоколадовите глазури, като в железен съд налейте сметаната и начупете тъмния шоколад на части в нея, нагрейте до разтопяване на шоколада до гладка примес. Полейте тортата от горната страна и заравнете, по същия метод разтопете и белия шоколад.

С лъжичка поставете кръгове на места от бялата глазура върху тъмната и с съчка за зъби преминете няколко пъти през белите шоколадови топки, с цел да ги разпръснете на снежинки. Отстрани полепете тортата със смлените орехи.

Безумно вкусна и ароматна торта за новогодишната нощ!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР