Магистратите вече ще могат да бъдат отстранявани от длъжност, ако

...
Магистратите вече ще могат да бъдат отстранявани от длъжност, ако
Коментари Харесай

Отстраняват магистрати от длъжност, ако извършат престъпление

Магистратите към този момент ще могат да бъдат отстранявани от служба, в случай че извършат каквото и да е закононарушение, е освен обвързвано с работата им. 

Това плануват измененията в закона за правосъдната власт, които Народното събрание одобри. ГЕРБ отдръпна през вчерашния ден поправките, които забраняваха на магистратски организации да получават финансиране от непознати страни.

Депутатите гласоподаваха и смяна, съгласно която членовете на Висш съдебен съвет могат да се върнат на по-висока позиция в системата без конкурс, след приключване на мандата им като кадровици. 

Всички магистрати ще би трябвало да заявяват участието си във всевъзможни " действия и участия в организации, в това число секрети и/или неофициални организации и общества, юридически лица с нестопанска цел и в цивилен сдружения или обединявания ". Задължението за обявление важи и за членовете на Висш съдебен съвет, основния контрольор и инспекторите от инспектората. 

Крум Зарков от Българска социалистическа партия съобщи, че методът, по който е импортиран и признат закона, концентрира в себе си всичко, което законодателната техника не би трябвало да бъде - импортиран от на никое място, провокирал публичен скандал, отдръпнат в последния миг главен текст от него. И най-после импортиран в зала в нарушаване на най-елементарния период, който може да разреши на депутатите да се срещнат с това, което ще гласоподават. Българска социалистическа партия не гласоподава " за " нито един текст ", безапелационен бе Зарков.

Председателят на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов отговори, че по закона е имало необятен спор.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР