Магистратите вече ще могат да бъдат остранявани от длъжност за

...
Магистратите вече ще могат да бъдат остранявани от длъжност за
Коментари Харесай

Магистратите ще могат да бъдат отстранявани от длъжност при обвинение за всякакви престъпления

Магистратите към този момент ще могат да бъдат остранявани от служба за всевъзможни закононарушения, а освен за такива, свързани с работата му. Това се случи, откакто депутатите гласоподаваха дефинитивно измененията в правосъдния закон.

Проектът беше импортиран по-малко от 24 часа, откакто мина на второ четене през правна комисия.

Вчера пък ръководещите отдръпнаха противоречивите текстове, с които се забраняваше на съсловните организации да получават финансиране от непознати страни. Но в последна сметка останаха тези, които плануват актуалните членове на правосъдния съвет да могат да се върнат на по-добри позиции в правосъдната система, както и обвързване на всички магистрати да заявяват участие в каквито и да е организации.

Това ще би трябвало да се случи 30 дни от влизането на изменението в действие. На обявление ще предстои всички " действия и участия в организации, в това число секрети и/или неофициални организации и общества, юридически лица с нестопанска цел и в цивилен сдружения или обединявания ". Задължението за обявление важи и за членовете на Висш съдебен съвет, основния контрольор и инспекторите от инспектората. Миналото лято беше признато да има такова условие за новоназначените съдии, прокурори и следователи, само че не и за настоящите.

Депутатите одобриха и магистратите да могат да бъдат премахване, в случай че са станали обвинени за каквото и да е закононарушение. Т.е отсега нататък правосъдният съвет ще би трябвало да отстранява арбитър, прокурор или следовател, които са станали обвинени - без преценка. Пример за неуместния текст даде през вчерашния ден в правна комисия членът на правосъдния съвет Галина Карагьозова. Ако арбитър карал с превишена скорост, тъй като жена му е раждала.

Миналото лято депутатите одобриха, че Висш съдебен съвет ще отстранява единствено при обвинявания за закононарушения, свързани с съответната активност на съдията, прокурора, следователя. А за всички останалите случаи можеше да се желае премахване на магистрата от работа от съда.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР