Магистрат, осъдил Цветан Цветанов, си направи отводСпоред прокуратурата разследването е

...
Магистрат, осъдил Цветан Цветанов, си направи отводСпоред прокуратурата разследването е
Коментари Харесай

Съдът решава законна ли е акцията на Рашковото МВР

Магистрат, осъдил Цветан Цветанов, си направи отказ
Според прокуратурата следствието е опорочено

Съдия от Софийския градски съд взема решение законна ли е акцията „ по неотложност”, при която цивилни и униформени служители на реда нахлуха в четвъртък вечерта в домовете на знакови лица от ГЕРБ. Задържани за 24 часа по Закона за Министерство на вътрешните работи бяха водачът на ГЕРБ Бойко Борисов, някогашният финансов министър Владислав Горанов и пиарът на партията Севдалина Арнаудова.

По-късно стана ясно, че при претърсванията в дома на Борисов не е открито нищо, а от жилището на Арнаудова са конфискувани фотоси от партийни събития и бележник, в който Арнаудова си записвала уговорките.

Днес - първият работен ден от новата седмица, протоколите „ за неотложност” бяха дадени от Министерство на вътрешните работи за утвърждение в Софийски градски съд. Произнасянето се очакваше докъм 15 ч, само че тогава стана известно, че арбитър Тони Гетов си е направил отказ от проблема. По-късно бяха оповестени и претекстовете му - през 2013 година той прочел неоправдателна присъда по едно от делата против Цветан Цветанов, който по това време бил заместник-председател на ГЕРБ. Съдия Гетов решил да се отдръпна, с цел да няма подозрения, че вероятно негово решение може да бъде обявявано за пристрастно.

Делото било разпределено на арбитър Вера Чочкова, само че до публицистичното привършване на броя не стана известно нейното решение.

Както писа „ Труд”, в петък вечерта Софийска градска прокуратура разгласи, че самото следствие на Борисов, Горанов и Арнаудова е опорочено, защото е ръководено от незапознат проверяващ орган - дознатели от Министерство на вътрешните работи.

Досъдебното произвеждане е формирано за изнудване посредством закани, осъществявано в интервал от 2014 до декември 2019 година, когато и тримата са лица от състава на Министерския съвет и съгласно Наказателно-процесуалния кодекс следствието би трябвало да се води от следовател, а не от проверяващ служител на реда.

Не е била налице и хипотезата „ за неотложност” при полицейската акция, защото сигналът на „ БОЕЦ” е от 10 декември, по него над 3 месеца е имало инспекция, по която са снемани сведения до въпросната дата 17 март. Но най-важното, което прокуратурата разгласи че, няма събрани задоволително доказателства, с цел да може да се повдигне обвиняване на който и да е от тримата.

Отделно от това по друга процедура Административен съд-София би трябвало да прегледа жалбите на юрист Менко Менков против заповедите за задържането на Борисов, Горанов и Арнаудова за 24 часа по Закона за Министерство на вътрешните работи
Кметът на София Йорданка Фандъкова: Арест без доказателства - това е голям проблем
Никой не е над закона, даже и държавното управление



Кметът на София Йорданка Фандъкова разяснява ареста на Борисов през днешния ден, когато стартира построяването на разширението на третата линия на метрото.

Арест на водача на най-голямата опозиционна партия без задоволително надеждни доказателства е голям проблем и огромен скандал. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова във връзка задържането на Бойко Борисов през предходната седмица. Днес градоначалникът участва на строителната площадка за разширението на третата линия на софийското метро.

„ Не разясня всички пропуски, приети от по-голямата част от водещи специалисти и анализатори, които никой не може да заподозре в благосклонности към ГЕРБ”, сподели Фандъкова. Според нея е притеснително, че се пристъпва към арест без доказателства. „ Не приказвам за следствени дейности, за обвинявания, приказвам за арест. Това за мен е допустимо да цели две неща - от една страна да бъде пренасочено вниманието от тежки проблеми, които съществуват, или просто да вдигне имиджа на държавното управление в миг, в който той спада”, съобщи столичният кмет.
На въпрос дали Фандъкова персонално изпитва терзания за себе си, тя сподели, че всички би трябвало да се тормозят от метода на деяние. И добави, че е съгласна с едно с министър ръководителя и това е, че никой не е над закона. „ Никой не е над закона, даже и правителството”, отсече Фандъкова.
Министър-председателят: Умопомрачаващо е


„ Ужасно необичайно за мен е, че от година и нещо се знае, че има подобен случай, има обществена информация. Г-н Божков на кой ли не го сподели и за мен е умопомрачаващо по какъв начин българската прокуратура дори не си е споделила „ Дай да създадем един скайп диалог с тоя човек”. Така говореше през днешния ден министър председателят Кирил Петков пред публицисти.

После разви мисълта си какво общо има сред дирекцията за евросредствата и изказванията на Васил Божков.

„ Къде е връзката. Ако един човек - хипотетично, е подкупен, той не е подкупен единствено за български левове и евро, то това е и неговия метод на ръководство. От друга страна знаем, че евро­проектите са съсредоточени в доста дребен брой компании. Има огромна заплаха съгласно мен - в случай че в единия случай вършиме корупция, то да има корупция и в ръководството.

Аз свидетелствах, че съгласно мен този отчет дава заплахата и капацитета, че е имало нередности под управлението на господин Горанов и по този начин информация може да провокира позвънявания, скривания на документи и други. Станах очевидец на този доклад”, добави Петков. Според него нямало никакъв спор на ползи, че съпрузите на двете европрокурорки работят в държавната администрация.

Из протокола за разпит на очевидеца Кирил Петков
Информирах Министерство на вътрешните работи за предприемане на нужните ограничения и дейности


Факсимиле от Протокола за разпит на „ първия свидетел” по новобразуваното досъдебно произвеждане, по което последва акцията „ по неотложност”, при която бяха претърсени домовете на Борисов, Горанов и Арнаудова, след това тримата бяха арестувани за 24 часа.



Факсимиле от Протокола с разпита на Кирил Петков от 17 март бяха оповестени през днешния ден в уеб страницата „ Афера”. Като писа „ Труд”, българският министър председател дава показания като първи очевидец по формираното същия ден досъдебно произвеждане, по което към 20 ч са арестувани Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова.

Разпитът се води от проверяващия служител на реда Н. В. и стартира в 13 ч и 55 минути. Продължава 20 минути и завършва в 14,15 ч. Преди това с лека ръка Кирил Петков се разписва под общоприетия текст от протокола, че е известен какви са отговорностите му като очевидец и че схваща наказателната отговорност, която носи по член 290 от Наказателен кодекс. (Той по този начин се беше подписал и под погрешна декларация по член 313 от Наказателен кодекс - б. р.).

„ По случая мога да заявя следното:

От средата на месец декември 2021 година заемам длъжността „ министър председател” на Република България. В тази връзка по моя покана на 16 март 2022 година имах среща с госпожа Лаура Кьовеши... В хода на срещата разговаряхме с госпожа Кьовеши за проблема, обвързван с информацията, подадена от Васил Божков по отношение на неговите изказвания, че е изнудван от господин Владислав Горанов, господин Бойко Борисов и госпожа Севделина Арнаудова и че г-на Владислав Горанов е получавал средства в огромни размери и посредством неупражняване на ефикасен надзор от страна на Държавната комисия по хазарта, вследствие на което в държавния бюджет не са постъпили средства, надвишаващи половин милиард лв., както бях осведомен от отчет на АДФИ от 21.06.2021 година
Аз показах угриженост за съответна реакция от страна на българската прокуратура по този случай. Г-жа Кьовеши ме уведоми, че от страна на Европрокуратурата в къси периоди ще бъдат подхванати дейности в обсега на тяхната компетентност.

Допълнително във вчерашния ден получих отчет със изчерпателен разбор от Министерството на финансите върху активността на Изпълнителна организация ОСЕС (Одит на средствата от ЕС) и Дирекция „ Национален фонд” при МФ по отношение на систематични дефицити в ръководството и контрола на средствата от еврофондове по време, когато господин Горанов е бил министър на финансите. Моите терзания са, че в случай че се окажат правилни изказванията, изнесени от господин Божков и в медийното пространство и това води до догатката, че господин Горанов е взел участие в корупционни дейности, то гореописания отчет може да бъде показателен, че има риск сходни дейности да са били свързани и с равнището на контрола върху Дирекция „ Национален фонд” при МФ и ИА ОСЕС.

След вчерашното събитие аз имам терзание, че в случай че засегнатите лица се снабдят с информация за тези нови събития има риск те евентуално да повлияят на обективното следствие и да затруднят разкриването на обективната истина, посредством евентуално заличаване или укриване на движимости и документи, както и евентуално оказване на въздействие върху очевидци.

Информирах управлението на Министерството на вътрешните работи неотложно с тези обстоятелства, за предприемане на нужните ограничения и дейности в границите на тяхната подготвеност. От диалога с министъра на вътрешните работи разбрах, че към този момент има формирана кореспонденция по случая в Главна дирекция „ Национална полиция”.
Адвокат Менко Менков: Разпит на Божков от европрокурор няма правна стойност


„ Ние приготвяме петиция до Европейската комисия, до европейския комисар по правораздаване и вътрешен ред и до европейския омбудсман. Те би трябвало да извикат за доклад европейския основен прокурор Лаура Кьовеши и да є зададат въпроси”, сподели през днешния ден юрист Менко Менков.

„ Ако делегиран прокурор е разпитал Васил Божков пет часа с видеоконферентна връзка или различен прийом, би трябвало да се попита какво общо има Европейската прокуратура с Васил Божков. Нейната задача е да проверява трансгранична престъпност на голяма стойност или да е корист с евросредства. Европейската прокуратура не може да се занимава с никакви изнудвания и в случай че фактически са разпитали Божков, са си надвишили правата за неща, които не са от тяхната подготвеност. Няма правна стойност сходен разпит”, сподели бранителят, представен от ПИК.
Шефът на спецпрокуратурата Валентина Маджарова: От Дубай няма отговор на настояването ни за правна помощ
Не се знае дали ОАЕ позволява разпит по видеовръзка



Валентина Маджарова, началник на Специализараната прокуратура.

От Обединените арабски емирства (ОАЕ) досега няма отговор на настояването за правна помощ, изпратено по отношение на повдигнатите задочно обвинявания на Васил Божков. Това стана ясно през днешния ден от думите на Валентина Маджарова, началник на Специа­лизираната прокуратурата, където се води делото против Васил Божков.
По новообразуваното на 17 март от служител на реда от Министерство на вътрешните работи досъдебно произвеждане за изнудване посредством закани на Васил Божков, той се явява очевидец и в това качество могат да му бъдат взети показания, само че въпросът следва да се реши от Софийска градска прокуратура, която следи това следствието. В подобен случай „ видеконферентна връзка може да се реализира, в случай че правната система на ОАЕ го позволява”, посочи Христо Кръстев, представител на спецпрокуратурата.

Колкото до следствието, което се води от спецпрокуратурата против Божков от 2020 година насам, по него има още обвинени, включителни и длъжностни лица от комисията по
хазарта напомни прокурор Маджарова. „ По него качеството на господин Божков е на обвинен. И тъкмо, тъй като той е в качеството на обвинено лице видео­конферентна връзка няма по какъв начин да бъде направена, без да се нарушат неговите права”, оябсни Маджарова.
Говорителят Христо Кръстев добави, че преди обвинен да бъде разпитан, би трябвало документално да му се връчи обвиняването. „ Наказателно-процесуалният кодекс на България планува, че прокурорът би трябвало да сформира документално обвиняване, което да бъде предявено персонално против автограф на обвиненото лице. Преди осъществяване на тези дейности от страна на прокуратурата не може да се прави разпит на обвинено лице”, сподели още Кръстев.
Европейската прокуратура за „ Труд”: Трима европрокурори следят и управляват делата
Всяко следствие, в това число и тези в България, ще бъде следено и следено от трима европрокурори от други страни. Така дадоха отговор през днешния ден от Европейската прокуратура на въпроси на „ Труд”. По-рано от иинституцията, ръководена от Лаура Кьовеши, потвърдиха, че са получили няколко сигнала от България, „ съдържащи съществени изказвания за осъществени измами с европейски средства и систематична корупция във връзка с висши обществени служители”, само че отхвърлят детайлности, с цел да не се заплашва изходът от следствията.

„ Трябва да знаете, че, с цел да подсигуряваме независимостта на нашите следствия, ние работим с непрекъснати камари. Делата се разпределят на инцидентен принцип в една от 15-те непрекъснати камари в Европейската прокуратура. Всяка непрекъсната камара има трима европейски прокурори, които следят и управляват делата. Така че всяко българско следствие постоянно ще бъде следено от трима европейски прокурори от други страни от Европейски Съюз (не от България). Тази конструкция прибавя спомагателна самостоятелност към нашите оперативни дейности”, прецизираха от Европейската прокуратура пред „ Труд”.
Манфред Вебер изпрати евродепутати в София
Хората на ЕНП желаеха да се срещнат с Петков, Рашков и Гешев

Сред ареста на водача на най-голямата опозиционна партия и някогашен министър председател Бойко Борисов, шефът на ЕНП Манфред Вебер изпрати незабавно в София задача от евродепутати на ЕНП. От ранния следобяд в страната ни са председателката на комисията по бюджетен надзор Моника Холмайер от Германия и представителят на ЕНП в комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи на Европарламента Йерун Ленаарс от Нидерландия.

Евродепутатите на ЕНП би трябвало да проучат обстоятелствата и събитията към ареста на някогашния министър председател Бойко Борисов, някогашния министър на финансите Владислав Горанов и пиара на някогашния министър-председател Севдeлина Арнаудова.

Представителите на ЕНП са поискали срещи с премиера Кирил Петков, министъра на вътрешните работи Бойко Рашков и с основния прокурор Иван Гешев.

Утре депутати и управлението на ГЕРБ ще се срещнат с посланиците на страните членки на Европейски Съюз, както и с посланика на Съединени американски щати в България Херо Мустафа. Дипломатите ще бъдат осведомени с нарушаванията при задържането на водача на ГЕРБ Бойко Борисов.

В сряда цялата група на ЕНП ще бъде осведомена със заключенията на пратениците на Манфред Вебер в София.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР