Магистрала „Струма остава затворена. Предстои ремонт на моста край Дупница,

...
Магистрала „Струма остава затворена. Предстои ремонт на моста край Дупница,
Коментари Харесай

Магистрала „Струма” остава затворена

Магистрала „ Струма " остава затворена. Предстои ремонт на моста край Дупница, който беше повреден съществено от пожара във вторник. Агенция „ Пътна инфраструктура " изиска прокуратурата да ревизира притежателя на предприятието за вторични първични материали, чиито складирани боклуци провокираха огненото злополучие.

„ Още от късните вечерни часове във вторник, след потушаване на пожара, започнаха огледите на самото оборудване. Те бяха осъществени от експерти от Института по пътища и мостове към АПИ, както и от и проектантите и строителите на самото оборудване ", съобщи инж. Юлияна Божилова - шеф на Областно пътно ръководство - Кюстендил.

„ Със експертите коментирахме тяхното мнение и резултатите от самия оглед. За момента придвижването няма да бъде възобновено. В разследване на пожара, който се развихри нощес има провали по елементи от мостовата структура. Става въпрос за колони, греди, регели и отводнителни уреди, които са на автомагистралата. Пътната настилка няма провали ", уточни още Божилова.

„ Към момента експертите вършат изследвания на колоните и гредите, с цел да се изяснят точните провали. С цел сигурност на пътуващите пренасочваме придвижването сред пътен възел Дупница и пътен възел Бобошево по Е-79. Участъците са оказани с нужната пътна сигнализация ", разяснява тя.

Междувременно стана ясно, че три от колоните на моста на Автомагистрала „ Струма " са наранени от продължителния мощен огън. От фирмата-изпълнител във вторник обявиха, че оборудването няма да се употребява, до момента в който не бъде обезпечена сигурността му.

„ Налага се да се направи ремонт. Дали ще вършим хамути или единствено замазки, на следващия ден специалистите ще кажат. Ремонтът би трябвало да е за сметка на този, който си е разрешил да постави тук такива горими материали ", сподели Симеон Пешов, президент на компанията - реализатор.

Собственикът на цеха Кольо Илиев и в сряда чистосърдечно призна, че е употребявал автомагистрала „ Струма " за склад, тъй като не е имал друго свободно пространство.

„ Разрешения нямаме, само че заради дребния терен, който притежавахме, бяхме принудени някъде да ги оставяме. Нямаше къде другаде да ги оснавяме, най-близо е това място. Тези материали са поставени от няколко години тук ", съобщи Кольо Илиев, притежател на цеха.

И АПИ, и Община Дупница, и Регионална инспекция за опазване на околната среда - Перник настояват, че не е било тяхна отговорност да отстранен вторичните първични материали от пространството под автомагистралата. Междувременно пожарът от склада обезпечи тежка нощ за жителите на близкото село Блажиево. Освен против гъстия зноен пушек, те трябваше да се изправят и против заплахата от пожар в самото село. Огнеборците обаче се оправиха със стихията.

Щетите от пожара занапред ще се откриват. Частичното бедствено състояние ще остане в действие до среднощ.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР