Магистрала Хемус през последната около година и половина се е

...
Магистрала Хемус през последната около година и половина се е
Коментари Харесай

Иван Шишков: "Хемус" се е превърнала в една строителна илюзия



" Магистрала " Хемус " през последната към година и половина се е трансформирала в една строителна заблуда ". Това съобщи пред БНР арх. Иван Шишков, заместник-министър на районното развиване и благоустройството. По думите му страната се е оказала най-големият извършител на Закона за устройство на територията .

Той изясни, че в един миг е станало ясно, че никой не знае по кое време Автомагистрала " Хемус " ще бъде приключена:

" Създава се една заблуда по какъв начин се трои, какъв брой е значима. Тя в действителност е доста значима, само че от нещо, което в действителност би трябвало да е приоритет на страната, се трансформира в строителна заблуда. Аз си представях, че цялата автомагистрала се строи. Не мога да си показва за какво не е планувана цяла автомагистрала, за какво не е отчуждена цялата, за какво не е получила позволение за градеж и да се строи на лотове, само че да има процедура за всичко това ".

Зам.-министърът беше безапелационен, че не спрян градежът на автомагистралата:

" За 4-ти лот към този момент има решение на Министерски съвет за отчуждаване. В момента се довършват процедурите по отчуждаване, т.е. възнаграждение на притежателите на парцели. За 5-и лот следва да се внесе за решение в Министерски съвет за отчуждаване.... Оказва се, че до момента в който ние бързаме да довършим процедурите , някой си е разрешил да строи нелегално в непознати парцели и няма тъжба от притежателите. Жалби е имало поради унищожени горски територии поради строителството на автомагистралата ".

В предаването " Неделя 150 " арх. Шишков изясни, че държавното сдружение " Автомагистрали " е употребявано за пощенска кутия , защото се води формален строител на автомагистралата:

" Изкуствено е основан проблем, тъй като " Автомагистрали " няма запас да строи. Тя обаче на прави контракти за подизпълнители за строителство, а прави контракти, свързани с доставка на материали и строителна техника. Накрая ще се окаже, че държавното сдружение е отговорни и всички вреди ще останат в страната. Едни компании ще си получат парите, тъй като ще доставят материали, едни компании ще си получат парите, тъй като са доставили строителна техника, а най-после качеството и некачеството на строителството ще остане в " Автомагистрали ".

Зам.-министърът съобщи, че сега се търси, кой е строителят :

" Кой е виновникът и кой е строителят. Към този миг единственият строител е " Автомагистрали ", само че то не е почнало строителство публично ".

" Предишните ръководещи (правителството на ГЕРБ - б.р.) са раздали пари за Автомагистрала " Хемус " напред и то даже тук-там, където не се знае къде ще мине трасето.... Хаосът, който намерихме е документален, юридически безпорядък . Те по този начин са си работили ", разяснява Иван Шишков и посочи, че за Министерство на регионалното развитие е значимо да се направи разбор, а не проверка на това, което се строи, с цел да може да се продължи.... Очевидно градежът на " Хемус " е бил една изключителна операция. Ние желаеме да кажем, че това, това, това и това е направило нелегално, това ще го решим с изключителни ограничения и ще го предложим законово на идващото Народно заседание. За да можем да продължим по законов ред ".

За трите лота на Автомагистрала " Хемус ", които имат утвърден Подробен организационен проект ще се направи всичко допустимо да получат позволение за градеж, с цел да стартира строителството им законно, акцентира зам.-министърът и добави:

" Следващото държавно управление ще би трябвало да взема решение по какъв начин ще го строи, тъй като това е политическо решение, както и какво ще прави с сдружение " Автомагистрали ". Ударно продължаваме писмено да се свърши това, което е пропуснато във времето. Искаме да оставим на идващия постоянен кабинет една съвсем свършена процедура за строителство от 4-ти до 6-и лот и едно изяснено трасе от 7-и до 9-и лот, с цел да може да се продължи. Ясно е, че " Хемус " няма да бъде приключено до 2024 година ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР