Магистрала Черно море“ в момента е във фаза екологична процедура.

...
Магистрала Черно море“ в момента е във фаза екологична процедура.
Коментари Харесай

МРРБ: Магистрала „Черно море“ е във фаза екологична процедура

Магистрала „ Черно море “ сега е във фаза екологична процедура. Това заяви министърът на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков.

Той взе участие в деветата годишна конференция на тематика „ Безопасна инфраструктура “, проведена от Българска браншова асоциация „ Пътна сигурност “.

Очаква се проектирането и строителството ѝ да стартира в границите на идната или началото на по-следващата година, обясни още Цеков.

„ Един от основните цели, залегнали в бюджета на Агенция „ Пътна инфраструктура “ за идната година, е възлагането на идейни планове с цялостни геоложки изследвания и изработването на Подробни устройствени проекти за 20 извънредно значими първокласни пътни сектора, които да доближат габарит на скоростни пътища “, сподели районният министър.

Сред трасетата, които ще бъдат разширени, са по направлението Русе – Разград – Шумен, Силистра – Шумен, Шумен – Ямбол, Ямбол – Лесово, Бургас – Малко Търново, Свищов – Русе, Враца – Оряхово и други

„ Това са сектори от републиканската пътна мрежа, които са залегнали в националната ни идея за пространствено развиване и които следва да бъдат моторът на районното развиване “, акцентира министърът и добави, че задачата е да се основат условия за възстановяване на пътната сигурност, за понижаване на пътния травматизъм и за възстановяване на виталния стандарт и метода на живот на българските жители.

„ За да има едно положително на следващия ден, би трябвало да стартираме от през днешния ден, а през днешния ден е функционалност на това, което сме правили през вчерашния ден “, съобщи още районният министър и още един път акцентира, че е значимо да се възнамерява дълготрайно, тъй като до момента страната е възнамерявала огромните цели, само че са пропуснати дребните.

Пред участниците във форума министърът посочи значимостта на развиване на транспортните оси в посока север-юг, само че и беше безапелационен за неотложността на създаване на още четири – в посока запад – изток.

В този подтекст още тази година АПИ ще разпореди идейно планиране на по една спомагателна лента на автомагистрала „ Тракия “ най-малко в сектора сред София и Пловдив, заяви министърът.

Амбицията на актуалното управление на министерството е този или идващия месец да бъде препоръчан и механизъм, който да разреши строителството на автомагистрала „ Хемус “ да продължи.

Екипът на министерството и на АПИ е в подготвеност да стартира строителството и на последния стадий от автомагистрала „ Струма “, съобщи още Цеков. Той посочи, че това може да стане незабавно откакто получи утвърждението на Европейската комисия.

На конференцията районният министър заяви още, че и за скоростния път Видин-Ботевград към този момент са преодолени териториално-устройствените и инженерно-техническите въпроси и до края на 2025-та година пътят би трябвало да бъде приключен.

За страдание обаче работата по трасето Монтана – Мездра ще би трябвало да стартира изначало, изясни Цеков.

Скоро би трябвало да стартира и строителството на сектор от автомагистралата „ Дупница – Гюешево “, стана ясно от думите на министъра, откакто тази година към този момент има подписан контракт за направа на Подробен организационен проект и механически план.

В края на есента се чака АПИ да разгласи социална поръчка за сектора от Бяла до Велико Търново – част от автомагистралата „ Русе – Маказа “, остава трасето Велико Търново – Маказа, до гръцката граница и връзките с автомагистралите „ Тракия “ и „ Марица “.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР