Магданозът е зелената част от растение, популярно във всички региони

Магданозът е зелената част от растение, популярно във всички региони ...

Ползи от консумацията на магданоз

Магданозът е зелената част от растение, популярно във всички региони на света, ценено заради вкуса и редица хранителни свойства. Както листата, така и коренът се използват в кулинарията и природната медицина.
Магданозът съдържа големи количества витамини: A , C, E, K, B2, B3 (PP), B6, B9 (фолиева киселина). Особено забележително е съдържанието на витамин С в магданоза . 100 g листа могат да съдържат до 160 mg, докато дневната нужда на здрав възрастен човек за аскорбинова киселина е около 80 mg . Следователно магданозът осигурява повече витамин С от цитрусовите плодове, касиса или червения пипер. Листата също са богат източник на провитамин А, т.е.бета-каротин.

Лесни кюфтенца от магданоз Лесни кюфтенца от магданоз
Тази нетрадиционна и различна рецепта е колкото лесна и бърза, толкова вкусна и полезна! За първи път магданоза не се използва като под...
Магданозът осигурява много микро и макро елементи, главно магнезий, калций, калий, фосфор, желязо, натрий, както и цинк, мед и манган. . Листата на магданоза също са източник на много други ценни за здравето вещества.
Лечебни свойства на магданоза
В магданоза има вещества (главно хлорофил) с противовъзпалителни и антисептични свойства. Витамин С укрепва имунитета на организма. Честото добавяне на магданоз към ястията предпазва от инфекции и облекчава симптомите им. Антибактериалният ефект на хлорофила помага да се предотврати възпалението на устната кухина и да се премахнат неприятните миризми. Препоръчително е да дъвчете магданоз, за ​​да облекчите силния аромат на чесън или лошия дъх, причинени от пушенето.
Магданозът има благоприятен ефект върху кръвоносната система. Благодарение на взаимодействието на желязо, витамин С и фолиева киселина, консумацията на това растение има хемопоетични свойства и предотвратява анемията. Освен това витамин С укрепва кръвоносните съдове.

Подправката, която се превръща в отрова за организма Подправката, която се превръща в отрова за организма
Много от вас ще се шокират, като разберат, че именно тази подправка, попадайки в организма на човек, може сериозно да му навреди. Магд...
Като богат източник на антиоксиданти, магданозът, редовно добавян към храната, намалява риска от развитие на атеросклероза или исхемична болест на сърцето. Съдържащите се в магданоза антиоксиданти също имат положителен ефект върху зрението и помагат за предотвратяване на чести очни заболявания (напр. Нощна слепота ). Освен това поддържат кожата, косата и ноктите в добро състояние. Веществата, присъстващи в магданоза (витамини, флавоноиди, компоненти на етерични масла) имат противораков ефект. Те предотвратяват канцерогенезата, намаляват вредната активност на свободните радикали и допълват терапията на съществуващи новообразувания (по-специално - рак на гърдата). В допълнение, яденето на магданоз помага за прочистване на организма от канцерогени, включително тези, съдържащи се в цигарения дим.

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com