Магдалена Гигова е дългогодишен журналист и неспасяем пътешественик. Написала е

...
Магдалена Гигова е дългогодишен журналист и неспасяем пътешественик. Написала е
Коментари Харесай

След карнавала на остров Сен Маартен можеш да съгрешаваш цяла година

Магдалена Гигова е дълготраен публицист и неспасяем странник. Написала е пет книги и е издала още шест в съавторство. В момента е водеща на предаването “Покана за пътуване” по стратегия “Христо Ботев” на БНР, което се излъчва всяка неделя от 18,30 часа. Също по този начин е създател и водещ на предаването “Дромомания” по здравната телевизия Code Health - всяка събота от 17 часа. Тя разгласява пътеписите си в своя уебсайт
От рубриката “Виртуално пътуване” на вестник “ Над 55” ще научавате за забавни места по света и по какъв начин да пътувате по-евтино и безвредно.

Сен Мартен-Сен Маартен е най-малкият остров в света, поделен сред две страни.

В нидерландската част живеят 45 000 души, във френската - 36 000, а общо националностите там са над 80. Но като цяло е най-облагороденият и спретнат остров на Антилите. Двете общности си имат по един карнавал. Французите се веселят в края на Великия пост, а холандските жители честват рождения ден на краля - 27 април, цели 17 дни. Като най-после шестват по улицата с чучелото на сламения крал Момо, който поема върху себе си всички провинения и неприятен шанс. И от идващия ден умерено можеш да си съгрешаваш още веднъж цяла година.

В “нидерландската” столица Филипсбург долепените една до друга кокетни къщички припомнят добре поддържано холандско селце с карибско въодушевление от палми и тропически цветя. Тесните пъстри фасади са чучнати над идеално поддържани магазини. Е, тук е царството на безмитния вземане-даване. Особено стръвни са американските пасажери на големите круизни кораби. Представете си 7000 пощръклели от фикс идея за извършване на покупки люде

Словосъчетанието “евтин диамант” не е синоним на “дървено желязо”. Оказва се, че на земята има място, където най-искрящите скъпоценни камъни са на цени, в пъти по-ниски, в сравнение с тържищата в Антверпен, Амстердам и Тел Авив. Дори никак да не ви влече извършването на покупки, прилепчиво е, да знаете.

Още щом стъпите на кея в Сен Маартен, в очите бодат големи транспаранти “Добре пристигнали, пасажери от еди-кой си кораб”.

За локалните търговци най-ценната информация е разписанието на круизните параходи, от които се изсипват хиляди ходещи портмонета. Друг надпис, пред който никой не остава безучастен, краси съвсем всеки дюкян - “1 карат наследник елмаз Щатски долар 599”. Цената е напряко скандална. Още повече че камъкът се продава с всички салтанати - интернационално приет документ и гаранционна карта. Сякаш някой ще се върне 12 000 км да прави претенция, в случай че елмазът му не е задоволително чист. И озверели от предпочитание за владеене, туристите опустошават бижутериите с цени, “погалени” от цялостната липса на каквото и да било данъчно облагане.

Най-завладяващи въображението са карибските топази. Те се срещат единствено в този край от планетата и невероятните им цветове подхождат изцяло на пъстрата природа в близост. Камъните преливат в блестящ електрик и пурпур.

Отвори ли ви се сходен случай, не се стискайте! Това е инвестиция в благополучието ви. Ако се има вяра на локалните, карибският топаз носи благосъстояние на притежателя си. Камъкът е много корав и реже стъкло, също като диаманта. Но държите ли го непрекъснато на слънце, цветовете му може да избледнеят.

Карибските шамани се кълнат, че топазът облекчава пристъпите на астма, в случай че се носи обкован в сребро на шията. Помага при епилепсия, болести на черния дроб и жлъчката, екзема, смъква кръвното.

Лековито е непрекъснатото му носене при парализа, анемия, бодърствуване, артрит, костни възпаления или счупвания, болежки на гръбначния дирек, ставите и кръста. Карибският топаз обостря вкусовите чувства. При хронични болести покачва успеваемостта на другите способи на лекуване.

Оказва се, че има и мистични свойства. Този камък на вътрешното прояснение шаманите употребяват като отбрана против зли очи. Предпазва от измами, придава хубост на дамите и разсъдителност на мъжете.

Дори за оня, дето не го блазнят “дрънкулки”, на Сен Маартен отново ще се откри прелъщение - пури на смешни (за качеството) цени. В кокетни работилнички към пристанището диплят листа тютюн и подреждат продукцията си в дървени кутии пред очите на купувачите. Митовете за 16-годишни мулатки, които свиват пури на гъвкавите си бедра, се оказват рекламен трик - те единствено бастисват материала.

За изработването на една добра cigar са нужни над 340 операции, които се усъвършенстват цялостен живот. Така че колкото по-стара е дамата с тютюна в ръце, толкоз по-качествена е работата й. Девойката може да стои пред магазина в сластна поза, само че в задната стаичка баба й прави същинските пури.

А традицията повелява единствено дами да допират нежния материал и до момента в който работят, да им четат любовни стихове. За пред туристите, несъмнено.

На пипане листата са меки като най-фина кожа, само че извънредно по-крехки. Мълви се, че 80 на 100 от “истинските кубински пури”, които в Съединени американски щати се продават по 800 $ парчето, са създадени на Карибите. Емигранти от острова на Фидел си донесли семена, ноу-хау и машини, съвсем като тези, с които се вършат именитите кубински пури. Намерили карибска почва със същата киселинност и... ментетата дублират качествата на оригинала.

Що се отнася до рома, тук го джуркат от какво ли не, в това число манго и кокос. В декоративните бутилки плуват и някакви странни треви. Според карибците оказват помощ за всичко - от мазоли до маясъл. На Сен Маартен националното пиво е ликьорът “Гуавабери” от рядка ягода, която пораства на дърво с розови цветове.

Магдалена ГИГОВА
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР