Магдалена Андершон, лидерката на шведските социалдемократи и досегашна министърка на

...
Магдалена Андершон, лидерката на шведските социалдемократи и досегашна министърка на
Коментари Харесай

Магдалена Андершон бе преизбрана за премиер на Швеция

Магдалена Андершон, лидерката на шведските социалдемократи и досегашна министърка на финансите беше определена още веднъж за министър председател на Швеция от шведския парламент, предадоха международните организации.

До повторното преизбиране на първата жена министър-председател в историята на страната се стигна след трагична предходна седмица, когато Андершон беше определена за министър председател от Народното събрание, който след това отхвърли проектобюджета, показан от държавното управление и утвърди различен бюджетен проект, показан от три опозиционни партии. В резултат на това обаче досегашният съдружен сътрудник на социалдемократите - Партията на зелените, разгласи, че се изтегля от ръководещата коалиция и в последна сметка единствено седем часа откакто беше определена на поста, Андершон разгласи, че подава оставка.

След серия от диалози се стигна до новия избор през днешния ден. За Андершон гласоподаваха 101 депутати, 75 се въздържаха, а срещу кандидатурата й гласоподаваха 173 депутати. В Швеция от голяма важност за одобряването на премиера е това какъв брой депутати гласоподават срещу кандидатурата. Ако има безусловно болшинство от 175 депутати против дадена кандидатура, то тя се счита за отхвърлена.

Сега 54-годишната Андершон ще оглави държавно управление на малцинството, формирано единствено от нейната партия. Социалдемократите имат 100 места в 349-местния парламент и ще би трябвало да разчитат на поддръжката на други партии, с цел да ползват политиката си. Подобно нещо не се е случвало от 1979 година, осведоми Българска телеграфна агенция.

А нещата се усложняват и от това, че Андершон ще би трябвало да ръководи според бюджет, който бе препоръчан от три опозиционни празненство, включително и антиимигрантската партия Шведски демократи.

Това че Андершон бе избрана отново за министър председател се дължи на обстоятелството, че нито левоцентристите, нито десноцентристите могат да сформират лично болшинство в Народното събрание. Избори ще има едвам през септември следващата година, само че още занапред допитванията демонстрират дребна смяна в салдото на политическите сили.

Утре се чака Андершон да показа на крал Карл Шестнадесети Густав състава на своето ново държавно управление, с което се смята, че тя публично встъпва в служба.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР