Магазините с топли витрини въведоха задължителна такса кутийка след 1

...
Магазините с топли витрини въведоха задължителна такса кутийка след 1
Коментари Харесай

Все повече ще усещаме такса кутийка в магазините

Магазините с топли витрини вкараха наложителна такса " кутийка " след 1 януари. Много клиенти с изненада открият на касата, че даже и да не употребяват такава, отново ги таксуват, в случай че са взели храна в кутия.  " Таксата се вкара в осъществяване на разпоредба, която е обнародвана в държавен вестник през 2021 година с осъществяване на директивата за понижаване на избрани пластмаси. Но действително това, че е въведена наложителна такса от 20 ст. за топлата витрина, по никакъв метод не лимитира използването на пластмаса ", съобщи основателят на онлайн платформата " Ние, потребителите " Габриела Руменова.

Тя посочи, че даже клиент да е изискал да му сложат маслините в найлонова торбичка, а не в кутия, на касата още веднъж има начисление от 20 ст.  " Веригите са настроили системите си за наложителни кутийки от избрана витрина, по тази причина на касата тя се включва настрана и се начисляват тези 20 ст. ", разясни Руменова пред. Гостът добави, че на топлите витрини би трябвало да има осведомителни табели за тази такса, само че такива постоянно липсвали при авансово опакованите в кутии храни. Руменова прикани за търсене на разновидности потребителите да понижат използването на пластмасови кутии.

" Трябва дa насърчат прехода към кръгова стопанска система с налични опция, като да вземем за пример кутии на самите консуматори. Измерва се на кантара тежестта на опаковката и се прибавя наличието и се таксува единствено то. Такива практики има в доста европейски страни. А отвън Европа - в Канада да вземем за пример, предизвикват този способ с промоции в неделя, с 15% отстъпка, в случай че потребителите пазарят в свои кутии ", даде образец гостът. В магазините продуктите, които са авансово опаковани в кутии, само че са на различен търговец, нямат обособена цена на кутийката и такава не се начислява на касата. Руменова напомни, че съгласно наредбата 20 ст. е най-ниската цена, която търговците могат да сложат на кутийките за храна. А с всяка година цената им ще се покачва.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР