Мафията не просто е тук, ние сме в състояние на

...
Мафията не просто е тук, ние сме в състояние на
Коментари Харесай

Да разчитаме сигналите от Абу Даби с едно наум за главната цел

Мафията не просто е тук, ние сме в положение на окупация. Аргумент на Джон Едгар Хувър при разискването на закона РИКО в Съединени американски щати през 1970 година Законът е основан за битка с корупцията, рекета и прането на пари – систематизирано: против мафията. Дава големи резултати още първият месец след неговото приемане.
Хувър признава, че триумфите се дължат на гражданката героизъм на стотици американци, които с информация подкрепят ФБР, само че не по-малко и на хора от задкулисието, начертали схемите за корумпиране и слепване на мафия с власт. Забележително в този закон е слагането на една повърхност на държавните, публичните и частните организации. Пак в този закон е планувано взаимоотношение сред прокуратурата и лица, взели участие в корупционни практики и подписване на покупко-продажби с тях, с цел да разкрият участници нагоре по веригата. Нагоре по веригата…

Примерът със закона РИКО не е инцидентен. То е мотив за следствие от американски институции на известни български политици и предприемачи. Една от дестинациите, които подробно се ревизират е ОАЕ и по-конкретно банкови сметки на въпросните лица, които държат големи суми там с неразбираем генезис. Местните управляващи спомагат за откриване на следите на „ мръсни “ пари. За тези неща у нас не се приказва, прокуратурата мълчи. Защото въпросните разследвани имат голямо въздействие в държавното обвиняване, също и в управлението на страната. Оше по-скандално е, че представители на страната лобират пред непознати институции и служби да си затворят очите за някои дейности на въпросните субекти. Главната опорка е: Сигналите са най-вече от хора, на които прокуратурата е повдигнала обвинявания. Или от гражданските сдружения и медии, свързани с тези хора. Лъжите са крещящи, само че значимото е да бъдат заблудени най-малко за известно време Вашингтон и Брюксел. От една година насам е фешън сигнализиращите за корупционните свинщини да бъдат свързвани с Кремъл. И това го настояват хора, които посрещаха в София към този момент някогашният общоприет прокурор на Русия Юрий Чайка като генерал-губернатор!

Днес научаваме повече детайлности за политическия план на Васил Божков, пребиваващ в Абу Даби, ОАЕ. Любопитството е естествено, както и последвалите мнения.

Божков слага на челно място „ върховенството на закона “. Е, не е Колумб, ще кажете - и с право. Тук е първата раделителна линия сред ръководство и прокуратура от една страна и жителите от друга. Главният прокурор и властниците все повтарят, че единствената им цел е върховенството на закона. Гражданите обаче виждат противоположното. Според Световния план за правдивост " (World Justice Project, или WJP) България е на 55 място от 112 страни по усещане на върховенството на закона. По корумпираност сме на 88 място. Това не е ли бездна сред агитация и реалност?

На второ място Божков слага „ Независимост на управляващите “. Но нали те непрестанно повтарят, че са самостоятелни? Ние подозираме и неведнъж сме осветявали зависимости сред обособените управляващи и техните представители. Божков обаче познава тези връзки от вътрешната страна. Обвързаностите ни сервират парадокси като този една „ самостоятелна “ власт да услугва на друга като и разчиства пътя от критикуващи, инакомислещи и съперници на модела на ръководство.

Сред целите на политически план има и подобен: „ Прозрачност на връзките сред бизнес и власт “. Симпатично, само че наивно. Вярва ли някой, че Влади Горанов ще признае истината за безплатното му престояване в първокласен апартамент, който бил на негов кръстник? Или за употребената от него вила вид „ прогимназия “ във вилна зона „ Ярема “ на Витоша, която коства доста, доста пари? Няма да доживеем сходно нещо, в случай че прокуртурата по някакви аргументи не стартира да работи по закон и неизбирателно.

Бизнесът има огромни грехове към гражданското общество поради порочните си връзки с властта. Но би трябвало да признаем, че доста предприемачи са принудени да се „ сродяват “ със статуквото. Моделът на съветската мафия под индиго. Разбира се, предприемачи могат да бъдат упрекнати, че имат избор и могат да откажат. Нещата обаче са надалеч по-сложни. Те носят отговорност освен предприятия и компании, само че и за своите чиновници. Това са комплицирани организми, които действат и живеят по избрани правила и взаимоотношения. Ако някой е развил даден бизнес и в един миг се намесят висши служители, ченгета, данъчни или прокурори и го притиснат, не може този човек просто да зареже всичко. Не може и правосъдната система да го отбрани, тъй като и там са завладяни цели рубежи. Ами контракти, заеми, трудово-правни отношения…

Божков не споделя нови неща. Но в целите на плана е и „ Финансова проверка на ръководството “. Това е нещо съответно и в случай че се направи от самостоятелни специалисти (къде са…) резултатите ще докарат инфаркти и присъди на доста хора, които през днешния ден са недосегаеми. И това няма нищо общо с пропагандния звук на ГЕРБ за проверка на прехода и приватизацията. Цацаров също използва тематиката, само че разпореждането му от предходната година провокира подигравки и в най-близкото му обграждане. 10 години ГЕРБ не прави нищо по въпроса, което я прави съизвършител. И това не е инцидентно, като се нае, че към 60 на 100 от партийните членове са парчета от БКП…

Божков може да бъде одобряван или отричан, само че той повдигна завесата на задкулисието. Цветан Василев стартира през 2014-та. Подходите им са разнообразни, само че задачата е една: да бъде изобличен мутренския модел, прочут като #Кой. Може да са били част от него, може да го вършат, тъй като са ударени от същия този модел, може да лелеят възмездие и да търсят реванш. Тяхно право. Важното е обаче, че се оголва грозното тяло на корупцията, която души милиони българи.

Божков е израснал и се е утвърдил на улицата. Бил се е, падал е и е ставал. Успял е да излезе от сенките на бизнеса. Това е комплициран, рисков, опасен и обвързван с взаимни отстъпки път. Малцина от феновете познават тази страна на живота. Едно е несъмнено: съхранил е десетки свидетелства и компромати. И ще ги употребява.

Политическата поръчка е инструмент за предизвикателство на бурни реакции - от една прекаленост до друга. Тест е. Целта, евентуално, е да се предизвика социална полемика. Да разсъни яд и предпочитание за опозиция, правдивост и възмездие. Ако се съживи и поривът за свободата – още по-добре. Има значение кой и по какъв начин го прави, само че въпреки всичко значим е резултатът.

Божков хвърли камък в блатото. И дано се замислим: белким доста от обвиняванията против него не прилягат на доста от настоящите политици и членове на кабинета? Не са ли бандитите, облечени във власт и с тогите на правораздаването по страшни от попадащите в класическата формулировка?

Новините от Абу Даби, а и тези от Белград, показват кратерите и пропастите сред бизнес, жители, власт и правосъдна система. Каквито и внушения да вършат представители на властта и слугуващите им пеевски медии, българите към този момент са наясно кой е центърът на лъжата и репресиите. Манипулираните статистики и социологически изследвания към този момент не правят работа.

Възможно е с плана си Божков да опъва нервите на премиера Борисов и основния му счетоводител Горанов. Възможно е да желае да нервира по-голям кръг играчи. Но те са уплашени, тъй като знаят, че Божков не е човек, който се отхвърля, нито е нерешителен.

В паузите сред рундовете публиката може да намерения какво значи за нея Йордан Цонев, именуван Данчо Ментата, да е народен представител в 6 (шест) Народни събрания?! Това горделивост ли е или срам? А Делян Пеевски, Ахмед Доган и още цяла камара като тях?

Туморът е голям, отровен и всички сме обречени. Всяко оръжие или скалпел е от изгода. През 1942 година английският министър председател Чърчил декларира във връзка концепцията за диалози със Сталин: " Казвал съм доста пъти, че комунизмът е зло, само че съм подготвен да отида в Кремъл и да измоля съюз, с цел да победим по-голямото зло. Това е жизненоважно сега. Пък след това ще забележим...

Чуват се съпоставения от сорта, че Божков е част от мафиотско семейство в бракоразвод. Сигурно. Но не е ли по-добре да се обединят сили и средства за огромната цел, без да се търсят метафизичен и идеологически побратимявания? Има обстановки, в които прагматизмът става водещ. Иначе може да я караме по този начин до момента в който и последните оживели изоставен тази покварена и токсична територия.

Д-р Димитър Попкутуев

П.П. И едно мислено: сегашната власт държи в ръцете си голям финансов запас и целия наказателен уред. Такава цитадела мъчно се завладява с избори, оръдия или шепа спартанци... Трябват още ловкост, лукавство и съдружници.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР