Мадрид. Повече от 40 години след смъртта на испанския лидер

...
Мадрид. Повече от 40 години след смъртта на испанския лидер
Коментари Харесай

El Pais: Испанското правителство одобри декрет за ексхумация на тленните останки на Франциско Франко

Мадрид. Повече от 40 години след гибелта на испанския водач Франциско Франко, държавното управление на Социалистическата партия, ръководено от премиера Педро Санчес стартира комплициран развой, който би трябвало да приключи с ексхумация на тленните остатъци на диктатора от монументалния комплекс „ Долината на падналите “, написа електронното издание на El Pais .
В петък кабинетът е приел ремонти към Закона за историческата памет, с който се анулират текстовете, с които юридически се не разрешава ексхумацията. Щом бъде утвърден от Народното събрание, декретът ще бъде подложен на историческо гласоподаване в Конгреса на страната.
„ Правителството утвърди указ, с който се внасят ремонти в Закона от 2007 година (за историческата памет “, разгласи вицепремиера Кармен Калво в границите на конференция след съвещание на министрите от държавното управление. „ Декретът ще разреши ексхумация на тленните остатъци на диктатора Франциско Франко от мястото, където лежат жертвите от спора “, съобщи тя, визирайки монументалния комплекс „ Долината на падналите “.
„ Присъствието на гробницата на Франко там значи пренебрежение към мира на жетвите, които са заровени там “, продължи Калво. „ Искаме да създадем това, тъй като считаме, че има още доста какво да се направи във връзка с историческата памет в нашата страна. Няма нито една народна власт на интернационалната сцена, с която бихме желали да се съпоставяме, която е запазила обстановка като тази, в която сме в продължение на 40 години. Демокрацията не е съвместима с гробница, която уважава паметта на Франко “.
Вицепремиерът съобщи още, че фамилията на Франко ще има две седмици да си вземе тленните остатъци на някогашния деспот и в случай че не успее, испанското държавно управление ще избере „ почетно и почтително “ място, където да бъде препогребан.
Попитана за какво държавното управление е избрало да направи това в този момент, Калво отговори: „ Ние сме закъснели с това, ние всички сме закъснели с това, само че това държавно управление, ръководено от Педро Санчес няма да закъснее. Имайте поради, че Закона за историческата памет е от 2007 година “.
„ Ел Паис “ отбелязва, че десетки са се събрали на територията на „ Долината на падналите “, с цел да стачкуват против решението на държавното управление.
Консервативната „ Народна партия “ и дясноцентристката „ Сиудаданос “ към този момент оповестиха, че няма да поддържат мярката. Но държавното управление е несъмнено, че ще прокара поправката, тъй като се нуждае единствено от нормално болшинство в Конгреса и има кардиналната поддръжка на антисистемната партия „ Подемос “, „ Каталунското републиканско ляво “, „ Демократическата партия на Каталуния “ и „ Баската националистическа партия “. Заедно, те събират 177 гласа „ за “, с един повече, в сравнение с им трябват.
Но, отбелязва изданието, държавното управление ще би трябвало да преодолее евентуалното затруднение, сложено от Католическата черква. Тялото на Франко е заровено в базилика, света обител, теоретично под отбраната на интернационално съглашение. Но през цялото време Църквата е благосклонна към самодейността на Санчес, който е разговарял с архиепископа на Мадрид Карлос Осоро и е получил увещание, че Църквата няма да възрази против това.
От „ Народната партия “ обаче са декларирали, че ще нападат измененията в Конституционния съд на съображение, че не може да се употребява указ за внасяне на ремонти в закони, тъй като това не е обстановка, която допуска потребност да се работи незабавно.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР